Ministar Žužul sastat će se u Haagu s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Botom

MINISTAR vanjskih poslova RH Miomir Žužul u petak će se sastati s nizozemskim kolegom Bernardom Botom, čime će okončati dvodnevni posjet Kraljevini Nizozemskoj.

"Zatražit ću punu potporu Nizozemske u našem približavanju EU i NATO-u jer je to jedna od država osnivačica obiju organizacija", rekao je Žužul u četvrtak na početku posjeta.

Odnose dviju zemalja hrvatski je ministar ocijenio dobrima, rekavši da ih je opterećivalo samo pitanje suradnje Hrvatske s Haaškim sudom, ali je ustvrdio kako je okončanje procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dokaz da je Nizozemska spremna za novi korak u bilateralnim odnosima s Hrvatskom.

"Ne vidim nikakvih prepreka za razvoj dobrih odnosa između Hrvatske i Nizozemske" rekao je jučer Žužul.

Prvoga dana posjeta ministar Žužul sastao se s najvišim dužnosnicima Haaškog suda, glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte i predsjednikom Suda Theodorom Meronom.

U razgovoru s glavnom tužiteljicom razmotrena je ukupna situacija oko suradnje Hrvatske s ICTY-jem, a ministar Žužul je Carli del Ponte zahvalio na principijelnom stajalištu oko suradnje iskazanom i u avisu Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Glavna tužiteljica ponovila je stajalište da se nakon intervjua Tužiteljstvo neće protiviti puštanju optuženih i njihovoj obrani sa slobode", rekao je Žužul govoreći o hrvatskim generalima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču te o šestorici haaških uznika iz BiH.

Ministar Žužul najavio je početak intervjua za nekoliko tjedana i ponovio kako je najvažnije za obje strane da se dobro pripreme kako bi se došlo do pune istine.

I u razgovoru s predsjednikom suda Meronom hrvatski je ministar ponovio čvrstu odlučnost Vlade za nastavkom pune suradnje s Haaškim sudom, a osobita pozornost posvećena je pronalaženju načina na koji bi Hrvatska najučinkovitije mogla izraziti svoje neslaganje s dijelovima optužnice za koje smatra da ne stoje.

"Mislim da smo na tragu pronalaženja optimalnog modela, a za sada mogu najaviti da će Hrvatska to učiniti razmjerno brzo i na odgovarajući način", rekao je Žužul nakon sastanka s Meronom.

Hrvatski ministar izrazio je očekivanja da će, zbog deklarirane namjere hrvatske Vlade za nastavkom pune suradnje, izvješća visokih dužnosnika suda i u buduće biti pozitivna, počevši od današnjeg izlaganja predsjednika suda Theodora Merona pred Vijećem Europe u Strasbourgu.

(Hina) xdam yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara