Ministarstvo branitelja o statusu pacijenata dr. H. Vukušića

MINISTARSTVO branitelja danas je ponovno predložilo Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje da utvrdi zašto je kod pregledanih 18 od tridesetak pacijenta dr. Hermana Vukušića s statusom HRVI, utvrđeno oštećenje organizma 40 posto i 30 posto, a proglašeni su u potpunosti nesposobnima za rad i dobili su mirovinu po toj osnovi.

Reagirajući na današnju izjavu predsjednika zagrebačkog HSLS-a Hermana Vukušića da ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić od 2001. iznosi neistine na njegov račun "služeći se falsificiranim nalazom zdravstvene inspekcije", Ministarstvo je priopćilo kako je "uvidom u predmete osoba kojima je priznat status HRVI uslijed psihičkog oboljenja utvrđeno da je znatnom broju pacijenata Hermana Vukušića, hrvatskih branitelja, utvrđen PTSP".

"Budući da je majka Hermana Vukušića, dr. Vesna Vukušić, bila predsjednicom Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti, smatrali smo da se radi o sukobu interesa", stoji u priopćenju Ministarstva branitelja. Ono ponovno traži da se utvrdi jesu li pacijenti dobili mirovinu temeljem takve dokumentacije i tko je bio u Stručnom povjerenstvu kada su priznavana rješenja o mirovinama.

U odgovoru iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, uz proceduru stjecanja statusa HRVI i zadaće Povjerenstva, navodi se da dr. Vesna Vukušić jest predsjednica vladinog Stručnog povjerenstva za ocjenu invalidnosti, ali da to tijelo nije nadležno za provođenje revizije ocjene invalidnosti u slučaju priznanja prava na invalidsku mirovinu hrvatskim brantieljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To vladino Povjerenstvo provodi reviziju ocjena invalidnosti u povodu ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a ne prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja pa se prema tome ta revizija ne može dovesti u vezu s revizijom ocjena invalidnosti koja je isključivo u nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja", priopćuje HZMO.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara