Ministarstvo financija do srijede se treba očitovati o kompenzacijskim mjerama

ČELNICI sindikalnih središnjica usuglasili su se danas s premijerom Ivicom Račanom oko modela kojim bi se starijim radnicima trebao nadoknaditi gubitak dijela radnih prava, a o tome se još treba do srijede očitovati Ministarstvo financija.

Sindikalni čelnici ranije su dogovorili s premijerom Račanom da se izmjenama Zakona o radu (ZOR) radnicima koji imaju do 20 godina staža neće smanjivati otpremnine, a da se starijim radnicima kompenzacijskim mjerama nadoknadi gubitak dijela njihovih prava.

Riječ je o povećanim naknadama za nezaposlenost i produženju prava na primanje naknade, a danas je još dogovoreno da se radnicima s više od 20 godina staža udvostruče jednokratne novčane naknade, ovisno o dužini staža.

Nakon današnjeg sastanka sindikalnih čelnika s premijerom Račanom, ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović rekao je da očekuje pozitivno očitovanje Ministarstva financija o kompenzacijskim mjerama jer one u ovoj godini neće bitnije opterećivati proračun.

Trošak kompenzacijskih mjera izračunom stručne radne skupine procijenjen je na 200 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vidović je najavio da će Vlada u srijedu definirati što bi u paketu radnog socijalnog zakonodavstva trebalo izmijeniti, te odrediti rokove do kada će niz zakona iz toga područja biti usvojen, koji bi radnicima i poslodavcima trebao zajamčiti veću razinu sigurnosti.

"Oročit ćemo te poslove za iduću i lipanjsku sjednicu Sabora pa bi čitava priča oko izmjena radnog zakonodavstva trebala biti okončana do 1. srpnja", rekao je Vidović.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Davor Jurić pojasnio je da uz ZOR treba mijenjati ostale zakone iz radno-socijalnog zakonodavstva, poput stečajnog i ovršnog zakona i zakona o parničnom postupku, jer bez njih ZOR ne bi imao učinka.

Sindikate zanima također kako će Vlada riješiti i zakone o radničkim potraživanjima i zaštiti na radu, rekao je Jurić.

Dodao je da za učinkovitu primjenu ZOR-a treba mijenjati i zakone o mirovinskom i zdravstvenom osiguranju.

Socijalni partneri najavili su da će u ponedjeljak o reformi pravosuđa s prijedlozima ovršnog i stečajnog zakona raspravljati Gospodarsko-socijalno vijeće, dok će radna skupina Vlade, sindikata i poslodavaca održati sastanak u utorak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara