ministarstvo: HRVATSKA NEMA NIJEDAN SLUČAJ KRAVLJEG LUDILA

U Hrvatskoj nema nijednog slučaja kravljeg ludila, odnosno sve dosadašnje pretrage na tu bolest bile su negativne, izvijestilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva.

Hrvatski je veterinarski institut do 30. siječnja ove godine proveo 27.000 pretraga na GSE (kravlje ludilo) i sve su bile negativne, navodi Ministarstvo u današnjem priopćenju.

Pretrage su se do sada obavljale na govedima starijima od 30 mjeseci, te na ovcama, kozama, jelenima i mačkama, a novom naredbom ispituju se i sva grla starija od 24 mjeseca.

Stručni savjet za GSE na današnjem je sastanku u Ministarstvu predložio da se i nadalje, bez izmjena, provodi Naredba o zabrani uvoza u Hrvatsku goveda, proizvoda od goveda, kao i krmiva životinjskog podrijetla kako bi se spriječilo unošenje kravljeg ludila.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjet očekuje da će polovicom ove godine biti uspostavljen i jedinstven registar podataka kojima se želi poboljšati nadzor i praćenje uvezenih i novooteljenih, transportiranih, zaklanih ili uginulih grla, navodi se u priopćenju.

U radu Savjeta sudjeluju predstavnici ministarstava poljoprivrede (Uprave za veterinarstvo) i zdravstva, Hrvatskoga veterinarskog instituta, Veterinarskog fakulteta, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zarazne bolnice ´Frana Mihaljevića´ i Hrvatske veterinarske komore.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara