Ministarstvo kulture: Nema moratorija, Fani može graditi!

Foto: Index

MINISTARSTVO kulture danas je uspjelo demantirati samo sebe. Prvo su prije dva tjedna poručili Županiji splitsko-dalmatinskoj da može proglasiti moratorij na gradnju restorana kod Prve vode, dok se ne dovrši Prostorni plan područja posebnih obilježja (PPPPO) u Park šumi Marjan, dok danas tvrde da su malo preuranili sa zaključkom, jer su im kolege iz Ministarstva zaštite okoliša, koji ipak najbolje znaju što je posrijedi, objasnili da to nije moguće.

Ministarstvo Jasena Mesića pokazalo je tako želju i trud, ali i da, nažalost, ne znaju baš najbolje zakone, a ni nadležnosti. 

Naknadno primili na znanje

Danas su se ispričali kako su nakon svog očitovanja o moratoriju na znanje primili očitovanje Ministarstva zaštite okoliša vezano uz tumačenje članka 127. Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

A tamo se pojašnjava da je PPPPO sukladno odredbama članka 56. i 58. istog Zakona strateški dokument prostornog uređenja čija je osnovna funkcija utvrditi zaštitu, namjenu i uvjete korištenja prostora uvažavajući prirodne vrijednosti. Sukladno, pak odredbi članka 127. mogućnost zabrane izdavanja odobrenja za građenje kroz odluku o izradi prostornog plana odnosi se samo na provedbene dokumente prostornog uređenja, iz čega proizlazi da isto nije moguće utvrditi Odlukom o izradi PPPPO.

U Ministarstvu Jasena Mesića još dodaju da njihovo mišljenje o moratoriju koje su poslali Društvu Marjan nije obvezujuće.

Ništa nije pomoglo

Županija splitsko-dalmatinska zatražila je stav od meritornog ministarstva, jer su se zahtjevi za moratorijem gradnje na Marjanu proteklih dva mjeseca čuli sa svih strana. Nema tko se nije bunio, na čuđenje gradonačelnika Keruma, koji u svemu nije vidio nikakav problem.

Održane su demonstracije građana na Prvoj vodi, upalo se i urede Latebre, tvrtke Fani Horvat, prvi par Splita ismijao se na svakom kantunu, no ništa na koncu nije pomoglo. Moratorija nema, Fani može graditi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara