Ministarstvo: Ministar Primorac nije izričito najavio školski sat od 60 minuta

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac nije izričito rekao da će se trajanje školskog sata produljiti s 45 na 60 minuta, već ustvrdio da organiziranost nastave u Hrvatskoj mora biti u skladu sa standardima zapadnoeuropskih zemalja, gdje satnica uglavnom traje dulje od 45 minuta, priopćilo je danas Ministarstvo znanosti.

Osvrčući se na medijske komentare ministrovih izjava, Ministarstvo prenosi ministrove riječi s konferencije za novinare da "organiziranost nastave u Hrvatskoj mora biti u skladu s normativima razvijene Europe i to bilo da je riječ o satnici koja u Hrvatskoj traje 45 minuta, a u velikom broju zapadnoeuropskih zemalja dulje...".

U Ministarstvu ističu da ministar Primorac nije rekao ni da će se bonton uvesti u škole kao zasebni predmet, kako je prenio dio medija, već da bi učenici u školama trebali učiti o pravilima lijepog ponašanja, čime bi do izražaja došla pedagoška aktivnost učitelja i nastavnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglašavaju kako je školska satnica samo jedan u nizu problema s kojim će se Ministarstvo uhvatiti u koštac, a kao ključne probleme navode uspostavljanje nacionalnog kataloga znanja, kontinuirana edukacija nastavnika i profesora po kojoj bi dobili središnju ulogu u obrazovnom sustavu koja im, tvrde u Ministarstvu, i pripada.

"Bez zadovoljnog nastavnika, odnosno profesora nema kvalitetnog obrazovanja", stoji u priopćenju.

U ključne probleme obrazovnog sustava Ministarstvo je uvrstilo i reviziju nastavnog programa i udžbeničkog sadržaja, informatizaciju školstva, podizanje standarda nastavnika i učenika, pripremu terena za uvođenje državne mature te kretanje prema održavanju nastave u svim školama u jednoj smjeni.

Navedena pitanja bit će obuhvaćena strategijom obrazovanja Ministarstva koja je u pripremi, a u čijoj će izradi sudjelovati sva zainteresirana domaća i strana stručna javnost, školski sindikati te svi koji promišljaju za dobrobit hrvatskog školstva, kaže se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara