Ministarstvo: Nema razloga za štrajk liječnika, posebno u primarnoj zaštiti

NE POSTOJE razlozi za organiziranje štrajka liječnika, posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ocjenjuje Ministarstvo zdravstva u naputku zdravstvenim ustanovama o postupanju tijekom štrajka koji bi trebao početi 15. siječnja.

U naputku koji je potpisao ministar Andro Vlahušić podsjeća se da je postignut dogovor između Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje s nadležnim komorama o standardima i normativima za ugovaranje djelatnosti u 2003., a time i oko cijene rada u ovoj godini za liječnike i stomatologe u primarnoj zaštiti.

Ministarstvo je zadužilo uprave zdravstvenih ustanova da tijekom štrajka osiguraju neprekidno pružanje neophodne zdravstvene zaštite građanima odgovarajućom organizacijom rada.

To znači da će morati organizirati rad hitne medicinske službe, skrb o bolesnicima sa zloćudnim bolestima te odgovarajuću skrb o svima koji će tijekom štrajka biti primljeni ili se nalaziti na liječenju u bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uprave i voditelji ustrojbenih jedinica u zdravstvenim ustanovama dužni su voditi dnevnu evidenciju o liječnicima i stomatolozima koji štrajkaju, a ravnatelji su dužni zbirne podatke svakodnevno do 15 sati dostaviti Ministarstvu zdravstva ili nadležnoj županijskoj službi za zdravstvo.

Uprave svih bolnica obvezne su svakodnevno izvještavati javnost o službama koje neometano rade.

Ravnatelji zdravstvenih ustanova ujedno su dužni upozoriti zdravstvene djelatnike da se štrajk ne smije organizirati u prostorijama zdravstvene ustanove, kao i da će svim sudionicima štrajka biti smanjena plaća razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, u skladu sa člankom 214. Zakona o radu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara