Ministarstvo obnove odgovorilo pučkom pravobranitelju

MINISTARSTVO javnih radova, obnove i graditeljstva odgovorilo je danas pučkom pravobranitelju Anti Klariću da ono nije ovlašteno upravljati nad velikom većinom stanova u područjima posebne državne skrbi jer se tek treba utvrditi što je državna imovina, to jest tko su vlasnici stanova, te ih kao takve sudski uknjižiti.

To je ministarstvo reagiralo na Klarićeve izjave o upravljanju fondom državnih stanova na područjima posebne državne skrbi, među kojima je i ona da "mafija upravlja dodjelom stanova u državnom fondu".

Ministarstvo napominje i kako tijekom revizije nisu zatečeni prazni i useljivi stanovi, osim velikog dijela stambenih zgrada i stanova koji su još oštećeni i neuseljivi, primjerice u Vukovaru, Dvoru i još nekim mjestima na područjima posebne državne skrbi.

Odgovornost za utvrđivanje vlasništva kako bi se uspostavio djelotvoran sustav upravljanja državnom imovinom dijeli više državnih tijela koja se moraju uključiti u proces, ali i općine i gradovi koji su do sada raspolagali ukupnim fondom useljivih stanova, navodi u priopćenju glasnogovornica Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva Ivana Prohić.

Dodaje da su Vlada i Ministarstvo već poduzeli mjere kako bi se riješilo sadašnje stanje, no da su mogućnosti za iseljavanje korisnika koji se protupravno koriste stanovima na područjima posebne državne skrbi ograničene samo na mali broj stanova isključivo državne imovine, što je vidljivo iz primjera Knina.

Klarić je u jučerašnjemu "Večernjem listu" izjavio kako "nitko ne govori o tome da mafija i interesne skupine upravljaju fondom državnih stanova" i da su poreznim novcem izgrađene kuće koje stoje prazne. Predložio je Vladi da popiše stanove u područjima posebne državne skrbi i utvrdi tko u njima i na kojoj osnovi stanuje, te tko je od njih dobio kuću u svojem zavičaju, primjericu u Kistanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo je odgovorilo da je u sklopu ovlasti pokrenulo reviziju korištenja stanova na područjima posebne državne skrbi. Ona podrazumijeva provjeru korisnika stanova te prikupljanje podataka o vlasnicima. Ministarstvo ističe kako je zasad poznato da na tim područjima ima već privatiziranih stanova, koji su kao takvi i uknjiženi, primjerice vojni stanovi, gradski i općinski stanovi, stanovi u sporu, stanovi javnih poduzeća, školski stanovi, stanovi koji su po zakonu postali državnima ali kao takvi nisu uknjiženi, te stanovi koji su uknjiženi kao državni.

Prohić napominje kako je posljednjim izmjenama Zakona o područjima posebne državne skrbi u srpnju 2002. godine Ministarstvo dobilo ovlast da pokrene iseljavanje korisnika iz državne imovine čije su kuće obnovljene, pa je u ljeto prošle godine pokrenulo mjere kako bi se korisnici državnih stanova u Kninu (147 obitelji, od čega 75 obitelji iz Kijeva) uselili u obnovljene kuće. Od korisnika je zatraženo da se isele iz stanova u Kninu. Neki su to učinili, a za ostale je zatraženo da se pokrene sudski postupak preko Državnog odvjetništva.

No, ovlašteni sud već je odbio dio tužbenih zahtjeva za iseljenje iz stanova jer nije utvrđeno da je država vlasnik stanova i kao takva nema zakonsku mogućnost za pokretanje postupka iseljenja, napominje glasnogovornica. Ističe kako je iz tog slučaja jasno da su mogućnosti za iseljenje tih korisnika u ovom trenutku vrlo male.

Postupke za iseljavanje na osnovi završene obnove vlastite imovine Ministarstvo je pokrenulo i u drugim općinama i gradovima.

U sklopu programa stambenog zbrinjavanja Ministarstvo je dodijelilo 203 stana koja su u državnom vlasništvu ili se mogu po zakonu smatrati državnim, i to korisnicima koji su morali napustiti tuđu zauzetu imovinu, a koji ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje prema Zakonu o područjima posebne državne skrbi.

Za korištenje državnih kuća u Kistanju, riječ je o 120 stanova, Ministarstvo je prošle godine utvrdilo da korisnici zadovoljavaju uvjete po Zakonu o područjima posebne državne skrbi. Utvrđeno je da je samo sedam kuća prazno, to jest da nema korisnika koji imaju rješenje za njihovo korištenje, i tih je sedam kuća dodijeljeno kao alternativni smještaj onim korisnicima koji su napustili tuđu zauzetu imovinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara