Ministarstvo obrane predalo bivšu vojarnu Trsat Gradu Rijeci

VOJARNA Trsat, na čijem će se prostoru izgraditi sveučilišni kampus i novi Kliničkobolnički centar, predana je danas Gradu Rijeci.

Riječki gradonačelnik Vojko Obernsel rekao je na svečanosti primopredaje da će za nekoliko mjeseci početi preuređenje glavne zgrade bivšeg zapovjedništva vojarne, u koju će biti smještena Likovna akademija, prvi objekt budućeg sveučilišnog kampusa. Dodao je kako će se dio objekata do dovršetka gradnje kampusa dati u najam, a dio, poput sportskih objekata, na korištenje građanima.

Gradnja kampusa i KBC-a, na prostoru od 340.000 četvornih metara, trebala bi biti završena za desetak godina, rekao je gradonačelnik dodavši da će to biti mali grad u kojemu će dnevno boraviti između 15 i 20 tisuća ljudi.

Sve zgrade dosadašnje vojarne, osim one gdje će biti smještena Likovna akademija, bit će srušene. U ime Ministarstva obrane primopredaji je bio nazočan bojnik Tomislav Čeprnić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napuštanje vojarne pokrenuto je potpisivanjem ugovora između Grada Rijeke i MORH-a u prosincu 2003., čime je Grad postao vlasnikom toga područja obvezavši se platiti troškove preseljenja vojske od pet milijuna kuna.

U rujnu 2004. potpisan je ugovor između Ministarstva zdravstva, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije o suradnji na izgradnji novog KBC-a. Grad Rijeka sudjelovat će u davanju prava gradnje na zemljištu te u troškovima gradnje cestovne i komunalne infrastrukture.

Iste godine u prosincu potpisan je i ugovor o zajmu između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Sveučilišta u Rijeci i triju hrvatskih banaka, vrijedan 490 milijuna kuna, za financiranje gradnje sveučilišnog kampusa. Grad Rijeka ustupit će zemljište procijenjeno na 28 milijuna eura, te će financirati komunalnu infrastrukturu.

U kampusu će biti smješteni gotovo svi fakulteti riječkoga sveučilišta, laboratoriji i zavodi, zgrade za smještaj i prehranu studenata te sportski objekti. Novi kompleks KBC-a na jednom će mjestu objediniti bolnički centar koji je sada razdvojen na tri lokaliteta u gradu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara