Ministarstvo odbilo stručnjake zbog pritiska Crkve?

IAKO je skupina od 18 stručnjaka u suradnji sa Zavodom za školstvo pripremila pilot-program cjelovitog spolnog odgoja, njihov prijedlog odbilo je Ministarstvo znanosti, pa tako jedini program spolnog odgoja mladeži ostaje "Teen Star", kojeg je na preporuku Crkve prošle godine u škole uveo bivši ministar Strugar.

Kako piše Jutarnji list, u timu koji je radio na programu "Ljudska seksualnost i kvaliteta života" uz seksologa Aleksandra Štulhofera sjedili su stručnjaci za seksualnost i reproduktivno zdravlje iz Zavoda za školstvo, Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, Centra za edukaciju i savjetovanje žena, Instituta za društvena istraživanja…

Bivši ministar prosvjete i sporta Vladimir Strugar prošle je godine dao odobrenje da se u škole uvede cjeloviti program spolnog odgoja "Teen Star", kojeg je preporučila Crkva. Taj program promovira apstinenciju od seksa do stupanja u brak i prirodnu kontracepciju, a protekle se godine fakultativno provodio u 35 škola, dok je ove godine za isti program Ministarstvo odobrilo 60,000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teme iz programa "Ljudska seksualnost i kvaliteta života" od ove su se godine u nekoliko škola trebale obrađivati u sklopu raznih predmeta i to u 8. razredu osnovne škole i 1. razredu srednje škole. Bilo je predviđeno da se taj program postupno uvede u sve škole, naravno pod uvjetom da se pokaže dobrim.

No, program koji su osmilili stručnjaci privremeno je u zaustavljen Ministarstvu, a Jutarnji iz neslužbenih izvora doznaje kako je takva odluka donesena zbog pritiska Crkve. Biskupi su se zbog preporuke o korištenju kondoma nedavno vrlo negativno izrazili o programu MEMOAIDS koji se provodi u hrvatskim školama a posvećen je isključivo spolno prenosivim bolestima, te ponovili kako daju potporu spolnom odgoju mladeži kroz program "Teen Star".

Pomoćnica ministra Primorca za nastavne programe, Vilmica Kapac, kaže kako su u Ministarstvu svjesni potrebe za takvim programom, ali i kako "prvo treba sustavno definirati kakvi su sve sadržaji potrebni djeci u školama."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara