Ministarstvo poljoprivrede još nije odlučilo što sa životinjama s q groznicom

MINISTARSTVO poljoprivrede i šumarstva razmotrit će nekoliko mogućnosti kako riješiti problem od Q groznice oboljelih životinja, a koje vlasnici već neko vrijeme drže u svojevrsnoj karanteni i čekaju da im država, kada ih uklone, nadoknadi štetu.

Iako je bilo najavljeno da će Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede osnovati povjerenstvo koje bi utvrđivalo pravo na naknadu štete i njenu visinu, na danas održanom sastanku bilo je riječi i o novoj mogućnosti - liječenju oboljelih životinja, doznaje Hina u Upravi za veterinarstvo.

Uporište za to, stručnjaci koji su sudjelovali na današnjem sastanku nalaze u literaturi.

Odluka o tome hoće li se životinje neškodljivo ukloniti ili pak početi liječiti bit će donijeta vrlo skoro, najavili su u Upravi.

Od vlasnika oboljelih životinja zahtijeva se striktno provođenje zoo higijenskih uvjeta, (janjenje na jednom mjestu i desinfekcija).

Prije sastanka u Ministarstvu ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta (HVI) Mirko Lojkić izjavio je za Hinu da je institut svoj dio posla obavio te da je na Ministarstvu poljoprivrede da imenuje povjerenstvo koje bi odredilo tko ima pravo na naknadu štete za uklonjene životinje i njezinu visinu.

Voditelj Odjela za imunologiju u HVI Željko Cvetnić pojasnio je da je institut radi suzbijanja i iskorjenjivanja Q groznice proveo epidemiološku analizu na terenu.

Podsjetio je da se Q groznica pojavila početkom veljače u selu Gala kod Sinja. Od 1.705 ovaca, goveda i koza kojima je pregledana krv, bolest je pronađena kod 410.

Naveo je da je početkom ožujka i na području nekadašnje općine Obrovac krv analizirana kod 905 koza i ovaca, a bolest utvrđena kod 129.

Sve oboljele životinje su odvojene i moraju se ukloniti, rekao je Cvetnić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara