MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE O MJERAMA ZA SUZBIJANJE Q GROZNICE

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva izvijestilo je danas o mjerama koje će poduzeti radi kontrole i suzbijanja epidemije Qgroznice koja je utvrđena kod ovaca Filipa Munivrane na području Gale kod Sinja. L

Ministarstvo u priopćenju navodi da će odrediti serološko ispitivanje svih ovaca, koza i goveda na području Gale, a sve životinje kod kojih se tim ispitivanjem utvrdi titraj protutijela u razrjeđenju iznad 1:40 privest će se prinudnom klanju radi ekonomskog iskorištavanja ili eutanizirati i neškodljivo ukloniti.

Prije vađenja krvi sve životinje koje nisu označene bit će označene. U stadima u kojima se utvrdi bolest (Q-groznica) naredit će se ograničenje kretanja životinja i osoba koje dolaze u dodir sa zaraženim životinjama.

Vlasnicima životinja naredit će se osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta u objektima za uzgoj i proizvodnju životinja te provođenje mjera dezinfekcije nakon svakog poroda, navodi se u današnjem priopćenju Ministartsva poljoprivrede i šumarstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gali, naselju bliza Sinja, otkrivena je epidemija Q-groznice od koje je oboljelo dvadesetak ljudi, a njih sedmero uspješno se oporavlja u splitskoj Kliničkoj bolnici.

Analizom krvi u zagrebačkom Institutu za veterinarstvo utvrđeno je da su od 33 dosad uzeta uzorka 22 pozitivna na Q-groznicu. Zbog toga je Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede naredila da se uzme i analizira krv oko tri tisuće ovaca, koza i goveda, koliko se pretpostavlja da ih ima u selu.

Q-groznica je akutna prenosiva zarazna bolest više vrsta domaćih i divljih životinja i ljudi. U životinja se najčešće javlja u latentnu obliku, a u ljudi u obliku atipične upale pluća, visoke temperature i glavobolje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara