Ministarstvo poljoprivrede: rizici od poplava izuzetno visoki

Rizici od poplava u Hrvatskoj izuzetno su visoki, upozorava se u Izvješću o stanju sustava obrane od poplava, koje je izradilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. L

U prilog takvom upozorenju Ministarstvo navodi da postojeći zaštitni sustavi najvećim dijelom nisu dovršeni, da je uređeno svega 15-ak posto bujičnih slijevova, da gotovo i nema raspoloživa novca za sanacije, rekonstrukcije i daljnji razvoj zaštitnih sustava.

Od gotovo četiri tisuće kilometara državnih vodotoka, potpuno je uređeno tek nešto više od trećine, a od 16.800 kilometara lokalnih, potpuno je uređena samo petina.

Posebne, pak, probleme u obrani od poplava predstavljaju minirana područja - samo na vodnom području Save minirano je 186 kilometara, zatim stare i zapuštene crpne stanice te nedovoljno novca za pravovremeni popravak šteta što ih na objektima ostave velike poplave, suše, erozije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac je, pak, stalni problem za sustav obrane od poplava - prošle i pretprošle godine proračunska sredstva za tu namjenu s prvotnih 225 milijuna rebalansom su smanjena na 187 milijuna kuna. Obećanje da će se razlika nadoknaditi u ovogodišnjem državnom proračunu nije održano - umjesto toga, iznos namijenjen redovitom održavanju sustava obrane od poplava praktično je prepolovljen.

Ministarstvo stoga upozorava da će, ne osiguraju li se potrebni financijski preduvjeti, sustav obrane od poplava doći u stanje kada će samo povoljne hidrološke prilike, dakle bez previše padalina, biti jamstvo sigurnosti sustava.

(Hina) xum yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara