ministarstvo pomorstva ponovno osudilo najavu blokade morskih luka

Ministarstvo pomorstva, prometa i veza ponovno je danas osudilo najave lučkih sindikata o blokadi morskih luka istaknuvši da se novim zakonskim rješenjem o pomorskom dobru i morskim lukama ni u jednoj odredbi ne ukidaju stečena prava lučkim poduzećima.

Koordinacija lučkih sindikata najavila je za četvrtak, 25. rujna, jednosatnu blokadu luka u znak prosvjeda protiv prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

"U slučaju blokade skrenut će se tijek roba u druge konkurentske luke, čime će radnici izravno ugroziti ne samo državne nego i vlastite interese, i to u vrijeme kad hrvatske luke bilježe rast prometa", kaže se u priopćenju Ministarstva pomorstva.

Dodaje se kako će sindikati lučkih radnika na sutrašnjem sastanku s ministrom pomorstva Ronaldom Žuvanićem iz prve ruke dobiti jedino valjano tumačenje novoga zakona, pa stoga u Ministarstvu očekuju da do blokade luka ipak neće doći.

U priopćenju se tvrdi da su u riječkoj, zadarskoj i dubrovačkoj luci te splitskoj gradskoj luci uspješno dovršeni postupci dodjele prvenstvene koncesije, dok je u pločanskoj luci i splitskoj Sjevernoj luci taj postupak u tijeku.

U prijelaznim odredbama novog zakona navodi se da će se dodjela prvenstvene koncesije - započeta do stupanja na snagu novog zakona - dovršiti prema postojećem Zakonu o morskim lukama iz 1995.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema tome, novi zakon nije zadirao u stečena prava lučkih poduzeća niti u prava radnika da kroz vrijeme trajanja prvenstvene koncesije u razdoblju od 12 godina dalje nastave rad u lukama", stoji u priopćenju.

Naprotiv, uvođenjem instituta prvenstvene koncesije u lučki sustav 1995. temeljem još uvijek važećeg Zakona o morskim lukama, a prenesenog i u novom zakonskom rješenju, osigurane su povlastice za bivša društvena lučka poduzeća.

Dodjeljivanjem prvenstvene koncesije lučkim poduzećima je bez natječaja omogućeno daljnje obavljanje lučkih djelatnosti koje su radila prije svoje pretvorbe. Time su na poseban način vrednovana prava lučkih radnika jer su lučka poduzeća, za razliku od ostalih društvenih poduzeća, dobila poseban status.

Briga države prema lučkim poduzećima i lučkim radnicima također je izražena i kroz ulaganja države u lučku infrastrukturu kako bi se podigla konkurentnost hrvatskih luka na svjetskom pomorskom tržištu. Ne samo ulaganjem u luke, već i u cestovnu i željezničku infrastrukturu država stvara preduvjete za brži razvoj lučkih djelatnosti.

Interes države za lučke radnike vidljiv je i kroz očitovanja resornog ministarstva prema Hrvatskom fondu za privatizaciju da lučkim radnicima treba omogućiti otkup dionica po što povoljnijim uvjetima, kaže se u priopćenju Ministarstva pomorstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara