ministarstvo rada: potpisan sporazum o suzbijanju trgovanja ljudima

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović i šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Hrvatskoj Gregoire Goodstein potpisali su danas Sporazum o suradnji na suzbijanju trgovanja ljudima, priopćilo je Ministarstvo rada.

Sporazumom se utvrđuje suradnja na području prihvata žrtava, informiranja žrtava o čimbenicima rizika koje ih mogu dovesti u poziciju žrtve, pravima na zaštitu i druge vidove pomoći, razmjene stručne literature i prijevode slučajeva dobre prakse, zajedničkoj izradi projekata i dr.

Hrvatska je u Palermu 2000. potpisala Konvenciju UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i prihvatila druge međunarodne dokumente koji se odnose na suzbijanje trgovanja osobama i iskorištavanje prostitucijom.

Vlada je 14. studenoga 2002. donijela Nacionalni plan za suzbijanje trgovanja ljudima po kojem je Ministarstvo rada nositelj pojedinih zadaća, podsjeća se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trgovanje ljudima je užasavajući i zabrinjavajući fenomen koji uključuje nasilno seksualno iskorištavanje, radno iskorištavanje u uvjetima sličnim ropstvu, iskorištavanje kroz prosjačenje i maloljetničku delinkvenciju, kao i služenje u domaćinstvu.

Trgovanje ljudima prepoznato je kao zločinačka aktivnost u koju se sve više uključuje transnacionalni organizirani kriminal koji stvara znatan nezakonit novčani dobitak.

Istraživanje IOM-a pokazuje da se trgovanje ljudima odvija i na teritoriju Hrvatske, a u posljednje se vrijeme sve više bilježe takvi slučajevi i među našim građanima ili pronalaze žrtve trgovanja koje borave na hrvatskom tlu.

Vidović i Goodstein složili su se da je potpisivanje sporazuma važno za buduću suradnju i preduvjet za očuvanje digniteta i dobrobiti ugroženih ljudi, no uspješno rješavanje problema zahtijeva međunarodnu suradnju, kao i suradnju državnih tijela s nevladinim udrugama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara