Ministarstvo rada predstavilo vodič kroz prava iz socijalne skrbi

U Ministarstvu rada i socijalne skrbi danas je predstavljen "Vodič kroz prava iz socijalne skrbi", knjižica namijenjena upoznavanju građana s pravima iz sustava socijalne skrbi.

Vodič je prvenstveno namijenjen socijalno ugroženim i nemoćnim osobama na područjima od posebne državne skrbi, prometno izoliranim područjima, kao i povratnicima koji nisu upoznati sa svojim pravima.

Sadrži osnovne podatke o dvanaest oblika socijalne pomoći, tko ima pravo na pomoć, te adresar centara socijalne skrbi za područja od posebne državne skrbi, a diljem Hrvatske distribuirat će se u suradnji s aktivistima Hrvatskog crvenog križa, rečeno je na predstavljanju.

Ministar rada Davorko Vidović naglasio je da se broj korisnika raznih oblika socijalne pomoću višestruko povećao u protekle četiri godine, što je posljedica veće dostupnosti i obuhvata ljudi socijalnom pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primjerice, od 1998. do 2003. godine broj korisnika socijalne pomoći porastao je sa 72.160 na 124.000 osoba (72 posto), korisnika invalidnina s 5.782 na 11.068 (91 posto), dok je korisnika doplatka za pomoć i njegu tri puta više, rekao je Vidović.

Četveročlana obitelj mogla 2000. godine ostvariti oko 1.200 kuna mjesečno od raznih oblika socijalne pomoći, dok je danas taj iznos oko 2.100 kuna, dodao je.

Vidović je najavio mogućnost da se već od 1. siječnja uredbom Vlade povećaju porodne naknade za drugih šest mjeseci sa sadašnjih 1.600 kuna na razinu minimalne plaće od 1.800 kuna, odnosno najviše do 2.000 kuna.

Početkom iduće godine očekuje se i utvrđivanje granice siromaštva u Hrvatskoj na temelju koje će se lakše definirati prava iz socijalne skrbi, ali i visina cenzusa za ostvarivanje prava koja bi se usklađivala s troškovima života, kazao je Vidović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara