Ministarstvo: U Vojniću nema onečišćenja

MINISTARSTVO zaštite okoliša i prostornog uređenja priopćilo je da inspekcija danas nije utvrdila onečišćenje u Vojniću, u čijem je središtu uskladišteno 190 tona opasnog otpada.

Ministarstvo je pritom opovrgnulo tvrdnje medija da je opasni otpad neovlašteno uskladišten, potvdivši da tvrtka CIAK za odlaganje baterija i akumulatora ima privremeno dopuštenje.

Tvrtka CIAK iz zagrebačkog Podsuseda velike količine opasnog otpada odlaže zadnjih mjesec i pol dana u skladište smješteno nedaleko dječjeg vrtića, škole, policijske i općinske zgrade. Rješenje po kojem to može činiti tvrtka je dobila 23. srpnja. U njemu se, međutim, ne navodi rok do kada vrijedi, već se samo konstatira da je privremeno dok tvrtka ne pribavi lokacijsku, građevinsku, uporabnu i druge dozvole.

Ministarstvo je priopćilo da je rješenje CIAK-u izdalo za skladištenje "pojedinih vrsta opasnog otpada" - otpad olovno-kiseli, akumulatori i baterije, otpadne NiCd baterije, otpadne alkalne baterije i otpadni elektronički uređaji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je na toj lokaciji oko 40 tona alkalnih baterija te veća količina NiCd baterija. Dva tegljača s prikolicom CIAK-a u ponedjeljak su iz Zagreba dovezla veću količinu alkalnih i NiCd baterija na privremeno skladištenje, a njihov istovar je u tijeku, stoji u priopćenju.

Ministarstvo tvrdi da je u tijeku revizija popisa dokumentacije koju CIAK treba priložiti zahtjevu za izdavanje rješenja za skladištenje/obrađivanje opasnog otpada. Do trenutka kada ta lista bude konačno definirana, CIAK-u je izdato Privremeno rješenje u kojem ga se obvezuje da "u što kraćem roku" pribavi potrebne dozvole i ostalo potrebno za obavljanje te djelatnosti.

Ministarstvo napominje da tvrtka CIAK posjeduje i rješenje Trgovačkog suda za reciklažu metalnih i nemetalnih ostataka i otpadaka, te prijevoz robe (tereta) cestom. CIAK je u ožujku ove godine sklopio Ugovor o zakupu poslovnog prostora na lokaciji u Vojniću s vojničkom tvrtkom Ekoteh.

CIAK je 1999. dobio rješenje Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša za obavljanje djelatnosti skupljanja i skladištenja opasnog otpada, domeće Ministarstvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara