Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke i Ministarstvo znanosti potpisuju Memorandum o suradnji

OTPRAVNIK poslova a.i. Njemačkog veleposlanstva, dr. Laurids Hölscher i hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa, dr. Dragan Primorac, potpisat će 16. rujna 2004. u 15.00 sati Memorandum o suradnji između Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske pri utemeljenju Njemačke internacionalne škole u Zagrebu.

Potpisivanje će se održati u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, Trg hrvatskih velikana 6. S obzirom na skorašnji hrvatski pristup Europskoj uniji, Njemačka internacionalna škola zatvara prazninu u ponudi škola u Zagrebu, koja je nastala zbog pojačanih ulaganja i hrvatskih povratnika iz njemačkog govornog područja u posljednje tri do četiri godine. Kao škola susreta, obilježena humanističkim duhom, koja je otvorena djeci svih državljanstava, škola neće samo pridonijeti značajnom povećanju komparativnih prednosti za ulagače, nego će postaviti i temelj za solidnu mrežu između njemačke i hrvatske djece i mladeži koja će trajno oblikovati političke, gospodarske i kulturne odnose između njemačkoga govornog područja i Hrvatske te dalje učvrstiti odlične odnose između Njemačke i Hrvatske.

Njemačka internacionalna škola u Zagrebu je 8. rujna 2004., nakon manje od pola godine pripreme, počela s radom vrtića, predškole i 1. razreda osnovne škole. Škola radi prema trenutačno najmodernijem školskom programu Njemačke (savezne pokrajine Baden-Württenberg), ali će sadržavati i obrazovne ciljeve Republike Hrvatske kao što su hrvatski jezik i književnost, povijest, zemljopis, glazba i dr. Temeljni cilj škole je da njezini učenici stasaju u odgovorne i tolerantne mlade ljude, koji razvijaju vlastite inicijative i koji poštuju pravila demokratskog društva. U godini utemeljenja školu pohađa 21 dijete o kojima se brine pet nastavnica kao i dvije odgajateljice u vrtiću. Predviđeno je da učenici nakon 12. razreda škole steknu svjedodžbu o maturi koja bi im omogućila upis u visokoškolske ustanove u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka internacionalna škola u Zagrebu je 118. njemačka škola u svijetu i 54. njemačka škola u Europi. Kao i većina njemačkih škola u inozemstvu, Njemačka internacionalna škola u Zagrebu je privatna škola koja se financira školarinama, doprinosima članova školske udruge, kao i donacijama i sredstvima sponzora. Utemeljenje škole omogućeno je potporom Ministarstva kulture savezne pokrajine Baden-Württenberg, kao i uglednih njemačkih i hrvatskih poduzeća.

Osnivač škole je "Udruga za osnivanje i poticanja njemačke internacionalne škole u Zagrebu" koju su 10. ožujka 2004. godine na inicijativu Njemačkog veleposlanstva u Zagrebu osnovali njemački, austrijski i hrvatski roditelji koji govore njemački, Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora i odvjetnički ured Bogdanović, Dolički i partneri. Udruga je registrirana prema hrvatskom zakonodavstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara