Ministarstvo vanjskih poslova zaposlilo savjetnika koji je pod istragom

Ministarstvo vanjskih poslova zaposlilo savjetnika koji je pod istragom

U HRVATSKOM predstavništvu farmaceutske tvrtke Pfizer od proljeća traje korupcijski skandal zbog kojega je suspendiran direktor tvrtke Zdenko Bućan. Iako je bio pod istragom, Bućana je Ministarstvo vanjskih poslova zaposlilo kao gospodarskog savjetnika u hrvatskom konzulatu u New Yorku, piše Večernji list.

U jeku istrage u Pfizeru, u kolovozu ove godine Amerikanci su dobili obavijest iz Ministarstva vanjskih poslova o imenovanju suspendiranog Bućana na mjesto gospodarskog savjetnika u konzulatu u New Yorku, a istovremeno se i njegova supruga Christine zaposlila pri Hrvatskoj misiji UN-a.

Bućan je nedugo nakon pokretanja istrage dobio izvanredni otkaz, što MVP-u nije smetalo da ga pošalje u diplomatsku misiju u New york. Izvanredni otkaz, zajedno s Bućanom dobio je i direktor Pfizerova ureda za korporativne komunikacije, koji je prema saznanjima "Večernjeg" navodno nestao.

Američko sjedište Pfizera dobilo je informacije o velikim nelegalnim isplatama u hrvatskoj podružnici, a prema informacijama Večernjeg lista tokovi novca bili su toliko čudni da su u Hrvatsku uputili revizore Ernsta Youga iz New Yorka, iako i u Zagrebu imaju tvrtku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Pfitzeru je mjesecima vladalo opsadno stanje, zaplijenjena su računala i svi mogući dokumenti, a špekulira se kako je razlog nepravilnosti korupcija liječnika od strane Pfizera Hrvatska, odnosno da je Pfizer Hrvatska potplaćivao liječnike da propisuju što više njihovih lijekova. Jutarnji list dodaje da je Pfizer navodno utjecao na neke članove Vlade kako bi se što prije ratificirao Memorandum o zaštiti intelektualnog vlasništva.

Bućan je jučer izdao priopćenje u kojem tvrdi da je upravo on taj na čiju je inicijativu pokrenuta istraga i to zbog sumnji ne nezakonite radnje, piše Jutarnji list, no Pfizer za sada ne može potvrditi tu izjavu Bućana.

Andrija Hebrang izjavio je kako temeljem novinskih napisa nema dovoljno argumenata da u Pfizer pošalje Državni inspektorat, no zatražit će od odjela za lijekova da provjere o čemu se zapravo radi.

Pfizer je najveća farmaceutska kompanija u svijetu, po zaradi na prvom mjestu, a u Hrvatskoj godišnje okrene oko 30 milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara