Ministarstvo zatražilo istragu: Tko je i zašto snimao i pratio obitelj veleposlanice Grabar Kitarović?

Ministarstvo zatražilo istragu: Tko je i zašto snimao i pratio obitelj veleposlanice Grabar Kitarović?

Tekst: J.Š.
Foto: Arhiva

MINISTAR vanjskih poslova Gordan Jandroković zatražio je hitnu provjeru navoda o korištenju službenog automobila u privatne svrhe u  veleposlanstvu u Washingtonu od strane supruga veleposlanice Kolinde Grabar Kitarović, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Istodobno s tim, pokrenuta je istraga i o neovlaštenom praćenju i snimanju članova diplomatskog osoblja i članova njihovih obitelji akreditiranih u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, snimke kako Jakov Kitarović službenom Toyotom razvozi djecu u školu, odlazi u šoping i na ručak pojavile su se na YouTubeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je stoga od službe koja se brine za sigurnost diplomatskog osoblja i objekata zatražilo žurnu istragu. "Dok se ne utvrde sve činjenice i ne otkriju počinitelji ili eventualni nalogodavci, tog zakonom zabranjenog čina, stupanj sigurnosti hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu podignut je na višu razinu", priopćeno je iz Ministarstva.

Iz MVPEI-a vezano za korištenje službenog automobila supružnika veleposlanika i veleposlanica dodaju kako "oni imaju ne samo pravo, već i obvezu sudjelovati u diplomatskim aktivnostima te im je zato nužno osigurati pretpostavke". Naravno, dodaju, to ovisi o prilici i događanju. "Korištenje službenog automobila odobrava veleposlanik ili veleposlanica ili, pak, za to ovlaštena osoba u diplomatskoj misiji. Je li bilo zloupotrebe u konkretnom slučaju, utvrdit će pokrenuta istraga, navode iz Ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara