Ministarstvo zdravstva o kliničkim ispitivanjima u Hrvatskoj

KLINIČKA ispitivanja lijekova u Hrvatskoj provode se u skladu s visokim standardima struke i etičnosti, na transparentan način i uz suglasnost Ministarstva zdravstva, a za odobrenje svakog kliničkog ispitivanja lijeka treba provesti dugotrajan i složen postupak, ističe u današnjem priopćenju Ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je time reagiralo na napise u medijima u kojima se tvrdi da su liječnici koji provode klinička ispitivanja u službi farmaceutskih kompanija koje ih plaćaju.

Ministarstvo zdravstva ocjenjuje da su "pojedini napisi u medijima na nestručan i neprofesionalan način doveli u pitanje zakonitost i etičnost kliničkih ispitivanja kao i ugled liječnika koji u njima sudjeluju".

Klinička ispitivanja lijekova omogućuju hrvatskim bolesnicima brži pristup najmodernijim metodama liječenja, a proces ispitivanja tvari koje su potencijalni lijekovi reguliran je Zakonom o lijekovima i medicinskim proizvodima.

Ministarstvo daje suglasnost za kliničko ispitivanje na temelju opsežne dokumentacije koja uključuje protokol studije, upute za ispitivača, test listu ispitanika, obavijest za ispitanika te pristanak ispitanika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također treba priložiti certifikat analize za ispitivani lijek (QA certificate), policu osiguranja, odobrenje povjerenstva za lijekove zdravstvene ustanove (za svaki centar u kojemu će se provoditi istraživanje), te predočiti odobrenje etičkog povjerenstva i suglasnost ravnatelja zdravstvene ustanove.

Suglasnost za provedbu ispitivanja trebaju dobiti i farmaceutske tvrtke, znanstvene institucije ili znanstvenici pojedinačno, a Ministarstvo ga izdaje na temelju ocjene navedene dokumentacije te kvalificiranosti ispitivača.

"Bitno je podsjetiti da svaki zaposleni građanin ima pravo obavljati honorarne poslove, pa tako i liječnici koji sudjeluju u kliničkim ispitivanjima, a sve sumnje u zakonitost kliničkih ispitivanja trebaju se uputiti nadležnim tijelima kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti", ističe u priopćenju Ministarstvo zdravstva.

Dodaje se kako je u konačnom prijedlogu Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima, koji je jučer Vlada uputila u Sabor, područje kliničkih ispitivanja usklađeno s propisima EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara