Ministarstvo zdravstva pokreće istragu o mladiću s Raba kojemu je amputirana noga

MINISTARSTVO zdravstva zatražilo je očitovanje ravnatelja riječkog KBC-a Hermana Hallera o drami koja se odvijala na operaciji slijepog crijeva 20-godišnjeg mladića s Raba, objavljeno je na Otvorenom radiju.

"U Rijeci je već kontaktirano, Rijeka ima
svoje povjerenstvo za kontrolu i nadzor i ravnatelj čeka, to je liječenje u tijeku. Po završetku liječenja izvršit će se uvid u kompletnu situaciju tog dečka, jer definitivno je došlo do teške komplikacije i ono što treba vidjeti je spada li to u komplikacju ili tu ima podloge za grešku, ali to će se moći vidjeti tek kada završi kompletno liječenje." - za Otvoreni je izjavio Ante Zvonimir, državni tajnik Ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić zatražio je žurno postupanje unutarnje kontrole riječke bolnice. Dok se čeka njihov nalaz, Ljubičić upozorava da je eventualna odgovornost za propuste isključivo na kirurgu, a ne specijalizantu.

20-godišnji zidar Miroslav Maškarin iz Kampora na otoku Rabu 9. srpnja je u pratnji svoga oca Ivice doputovao iz Raba u riječki KBC, gdje mu je dežurna liječnica konstatirala upalu slijepog crijeva.

No, uslijed rutinske operacije slijepog crijeva mladić je ostao teški invalid. Naime, 21. srpnja Miroslavu je amputirana lijeva noga te su mu zbog prekida dotoka krvi zatajili bubrezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20-godišnjeg mladića navodno je operirao specijalizant umjesto kirurga. Tijekom operacije, nakon što je slijepo crijevo već bilo odstranjeno, došlo je do rupture odnosno puknuća aorte u trbuhu. Uslijedili su veliki gubitak krvi i nastanak hemoragičnog šoka.

Nakon puknuća aorte, došlo je do mikrocirkulacije krvi, zbog čega su mladiću stradali bubrezi i pluća. Pacijent je odmah priključen na respirator, a bubrezi su se oporavili na hemodijalizi. Slično je bilo i s plućima.

No, mladićev je život trenutno još uvijek u opasnosti, a nagađa se i kako postoji vjerojatnost amputacije i druge noge, pri čemu su i ruke u lošem stanju.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara