Ministarstvo zdravstva primilo dvadesetak pritužbi pacijenata

MINISTARSTVO zdravstva primilo je danas na dežurne telefone dvadesetak pritužbi nezadovoljnih pacijenata koji se zbog štrajka liječnika uglavnom žale na odgode ranije dogovorenih operacija i pretraga, te na neizvjesnost hoće li dogovorene postupke moći obaviti idućega tjedna.

Pomoćnik ministra zdravstva Siniša Varga rekao je Hini da se sve pritužbe odnose na tzv. hladna stanja, odnosno postupke koji nisu hitni, što ne bi bio problem da su liječnici stvarno u štrajku i ne rade.

´Ako liječnik radi, a pacijente uzima selektivno, onda su ugovori o obavljanju djelatnosti jasni - sve usluge koje nisu obavljene bolnicama neće biti plaćene´, ustvrdio je Varga.

Među prijavama je i pritužba pacijenta na medicinsku sestru koja mu nije htjela pomoći, obrazloživši to svojim solidariziranjem sa štrajkom liječnika, što predstavlja kršenje Zakona o radu, kaže Varga.

Pacijenta iz Osijeka muči neizvjesnost hoće li idući tjedan moći obaviti pretragu snimanja magnetskom rezonancom, na što dugo čeka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i pritužba medicinske sestre koja je prijavila liječnika jer toga dana nije bio na poslu, iako se nije izjasnio za štrajk, već je gostovao na Slavonskoj televiziji u emisiji o uzgajanju nojeva.

Pacijenti s pritužbama vezanim uz štrajk liječnika moći će se od danas javljati svakodnevno na besplatni broj telefona 0800-200-063, a bolnice će prijave morati provjeravati i sankcionirati.

Varga je izvijestio da će Ministarstvo zdravstva prijaviti predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivicu Babića i predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora Dubravka Orlića Povjerenstvu Hrvatske liječničke komore za etiku i deontologiju zbog najave o ukidanju mrtvozorstva.

To bi, po Varginim riječima, usporilo ukop preminulih, bez obzira umiru li u bolnicama ili kod kuće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara