Ministarstvo zdravstva utvrdit će je li zbog štrajka liječnika umrlo šest pacijenata

ZA ŠEST pacijenata čiju su smrt njihove obitelji pripisale nemaru liječnika tijekom štrajka, Ministarstvo zdravstva je zatražilo očitovanje Uprava bolnica, medicinsku dokumentaciju, te nalaze obdukcije, kako bi moglo procijeniti postoji li osnova za daljnju istragu.

Rodbina umrlih prijavila je slučajeve smrti pacijenata na besplatni telefon Ministarstva zdravstva sumnjajući da su se dogodili zbog nepružanja pomoći za vrijeme štrajka liječnika, koji je počeo 15. siječnja.

´Ti su se slučajevi dogodili za vrijeme trajanja liječničkog štrajka, no tek nakon provjere dokumentacije moći će se utvrditi je li uzrok liječnička nestručnost ili nemar i postoje li osnove za daljnju istragu´, izjavio je Hini pomoćnik ministra zdravstva Siniša Varga.

Uprave bolnica u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Puli i Varaždinu trebale bi danas dostaviti Ministarstvu zdravstva traženu dokumentaciju za pet pacijenata, dok je za smrtni slučaj djeteta, koji se dogodio u petak u jednoj zagrebačkoj bolnici, danas zatraženo očitovanje bolnice u roku osam dana.

´Ministarstvo istodobno okuplja članove stručnog istražnog povjerenstva koje će razmotriti dokumentaciju za svaki pojedini slučaj i, ako se potvrde sumnje o liječničkim greškama, pokrenuti istragu´, kaže Varga.

Istražuju se smrti alkoholičara koji je bolovao od ciroze jetre, oboljelog od akutnog pankreatitisa ili upale gušterače, srčanog bolesnika s fibrilacijom srčanog mišića, narkomana, psihijatrijskog bolesnika, te djeteta s crijevnim oboljenjem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara