Ministri EU dogovorili se o kvotama za izlov ribe u 2005.

Ministri EU dogovorili se o kvotama za izlov ribe u 2005.
MINISTRI ribarstva Europske unije dogovorili su se u srijedu, nakon cjelonoćnih pregovora, o maksimalnim iznosima izlova pojedinih vrsta ribe te o ribarskim kvotama za pojedine zemlje u 2005. godini, objavili su nizozemsko predsjedništvo EU-a i Europska komisija.

Kompromisno rješenje usvojeno je gotovo jednoglasno. Jedino je Litva glasovala protiv, dok se Grčka suzdržala. Najviše razloga za zadovoljstvo imaju pak Francuska i Velika Britanija. Ministri bi se trebali ponovno okupiti tijekom jutra kako bi utvrdili konačnu verziju sporazuma.

Europska komisija, koja je početkom prosinca predložila radikalne restrikcije, popustila je u većini pitanja, odustavši primjerice od kontroverznog prijedloga da velik dio Sjevernog mora iduće godine bude zatvoren za lov na bakalar.

Španjolska, koja ima najveću ribarsku flotu u Europskoj uniji od gotovo 11.000 brodova, uspjela je iz pregovora izići kao velika pobjednica, nagovorivši Bruxelles da odustane od prijedloga o zatvaranju zona za lov na škampe uz obale Iberskog poluotoka.

Francuska je pak uspjela ograničiti na samo 15 posto smanjenje za sljedeće dvije godine kvota za izlov riba iz dubokih voda, za razliku od početnog Komisijina prijedloga od 30 do 50 posto ovisno o vrsti.

Isto tako, broj mjesečnih izlazaka na more u lov na te vrste smanjen je za 10 posto na godinu, dok je Komisija predlagala redukciju od 30 posto tijekom 2005. i 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Španjolci i Francuzi izborili su još jednu veliku pobjedu: Bruxelles je odustao od smanjenja za 85 posto maksimalnog izlova inćuna u Biskajskom zaljevu, koji će u 2005. biti smanjen za nešto manje od 10 posto na 33.000 tona.

Od prijedloga novog povjerenika za ribarstvo, Maltežana Joea Borga, o zatvaranju velikih područja za ribolov kako bi se spasio riblji fond, čije stanje znanstvenici proglašavaju alarmantnim, nije ostalo tako gotovo ništa.

Znanstvenici, naime, upozoravaju da je broj riba opasno nizak u nekim područjima te da je jedino rješenje zabrana ribarenja, a to se posebno odnosi na bakalar, oslić i list koji su na pragu izumiranja.

Samo dvije zone bit će doista zabranjene za lov na bakalar tijekom jednog dijela 2005. - na istoku Baltičkog mora, čemu se protivi Litva, i u Keltskom moru.

Za Keltsko more postojao je, međutim, već u samom početku dogovor između Komisije, ribara i vlada triju zemalja na njegovim obalama (Irske, Velike Britanije i Francuske).

Europska komisija za svoju fleksibilnost nije dobila mnogo zauzvrat. Bruxelles je tako progurao smanjenje izlazaka na more u lov na bakalar za samo jedan dan na mjesec u svim zonama osim voda na zapadu Škotske, gdje je broj izlazaka na more smanjen za dva dana na mjesec.

Pariz je pristao i na još jedan ustupak: određivanje broja izlazaka na more u lovu na list u La Mancheu, gdje dosad nije bilo regulacije, na 20 dana na mjesec.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara