Ministri EU o ribarskim kvotama i izlovu pojedinih vrsta

MINISTRI ribarstva Europske unije počeli su u utorak u Bruxellesu maratonske pregovore o utvrđivanju maksimalnog iznosa izlova pojedinih vrsta riba te o podjeli ribarskih kvota za pojedinu zemlju tijekom sljedeće godine.

Pregovore će otežati i navodni plan Europske komisije, koja je početkom prosinca za sljedeću godinu predložila nove restrikcije na bazi alarmantnih znanstvenih predviđanja o stanju određenih vrsta, da zatvori cijela područja za lov za, na primjer, bakalar, iz straha da ne nestane iz europskih voda.

Znanstvenici su mnogo puta ponovili da je broj riba opasno nizak u nekim područjima te da je jedino rješenje zabrana ribarenja, a posebno su naglasili da su bakalar, oslić i list na pragu izumiranja. Ideju o zabrani ribolova Europska je komisija dosad odbijala zbog onih čiji život ovisi o toj djelatnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska, Francuska, Portugal i Velika Britanija protive se Komisijinom planu da zatvore tijekom čitave godine ili dio godine neke zone za ribolov na bakalar, u Sjevernom moru i na zapadu Škotske, te na jastoge uz obale iberskog poluotoka.

Komisija želi također proširiti restrikcije broja izlazaka na more koje su već na snazi u nekim područjima.

Još dva njezina prijedloga nailaze na protivljenje: ograničenje za sljedeće dvije godine na lov riba dubokih voda i drastično smanjenje (za 85 posto) izlova inćuna u Biskajskom zaljevu, o čemu Pariz i Madrid ne žele ni čuti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara