MINISTRI EU POZDRAVLJAJU PRIPREME ZA PREUZIMANJE MISIJE U BIH

Ministri vanjskih poslova EUa pozdravili su u ponedjeljak u Luksemburgu dosad učinjene planove i pripreme za preuzimanje misije SFORa u Bosni i Hercegovini.

Europska unija je još ranije donijela odluku da od NATO-a preuzme vojnu misiju u BiH početkom sljedeće godine.

"Vijeće je zatražilo od predsjedništva i od Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku da nastavi i dovrši strateško planiranje prije summita NATO-a u Istanbulu (koji će se održati u lipnju), što će omogućiti da se krene s operativnim planiranjem na temelju odluka EU-a", zaključili su ministri vanjskih poslova.

Ministri su također pozdravili način na koji je održan prvi krug predsjedničkih izbora u Makedoniji te istaknuli da bi veliki odziv birača u drugom krugu 28. travnja "još više učvrstio demokratski proces".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće je još jedanput pozvalo sve političke vođe na Kosovu, posebice vodstvo kosovskih Albanaca, da "tijesno surađuju s UNMIK-om i KFOR-om "kako bi se zajamčila fizička sigurnost i puna zaštita prava pripadnicima svih zajednica na Kosovu".

"Vijeće potvrđuje svoju čvrstu privrženost sigurnom, demokratskom, multietničkim i prosperitetnom Kosovu", kaže se u zaključcima o zapadnom Balkanu, u kojima se također ponavlja ocjena da je nedavno nasilje predstavljalo nazadak za Kosovo i da je ugrozilo napredak postignut posljednjih godina.

(Hina) xsv ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara