Ministri EU: Rok za izručenje Mladića 5. travnja

MINISTRI EU će u ponedjeljak u Bruxellesu zatražiti od Beograda da do 5. travnja riješe problem suradnje s Haagom, odnosno da do 5. travnja izruče ratnog zločinca Ratka Mladića, javljaju srpski mediji.

Kako piše B92 postoji velika opasnot da Europska unija prekine pregovore sa Srbijom, jer glavni uvjet za pregovore nije ispunjen, a ministri EU će od Beograda zatražiti da pospješi suradnju s Haškim sudom kako bi se izbjeglo odlaganje pregovora koji službeno počinju 5. travnja.

Do tog roka Beograd mora Haagu predočiti opipljive dokaze, odnosno do tog roka mora doći ili do predaje ili do uhićenja Mladića, piše B92.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn će ponedjeljak ministre EU obavijestiti o ocjeni Europske komisije o stupnju suradnje SCG s Haškim sudom, no vjerojatno neće zatražiti prekid pregovora jer do 5. travnja ima još vremena kako bi Beograd ispunio uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja Beta ministri EU će uputiti snažno upozorenje da vlasti SCG poduzmu odlučne korake za uhićenje ostalih haških optuženika.

Jedan je anonimni službenik Europske komisije objasnio kako pregovori neće ići svojim tijekom i tako brzo, kao što je zamišljeno, ukoliko srpske vlasti ne pruže dokaze o punoj suradnji s Haškim tribunalom.

Jela Baćović, zadužena za pridruživanje SCG Europskoj uniji izjavila je za Fonet da će u ponedjeljak dobiti ozbiljno upozorenje iz EU, u kojem će stajati kako slijedi prekid pregovora o Stabilizaciji i pridruženju EU ukoliko se suradnja s Haagom ne bude odvijala na način kako to u EU očekuju.

Baćović se nada kako će ministri EU imati razumijevanja za oderđene probleme koje SCG imau procesu uhićenja ili predaje Mladića. "Moja je procjena da će se posljedice vidjeti tek uoči službenog početka pregovora u travnju. " - kazala je Baćović.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara