MINISTRI EU SUTRA BI TREBALI RAZMATRATI HRVATSKI ZAHTJEV

Ministri vanjskih poslova Europske unije trebali bi u ponedjeljak na svojoj sjednici u Luksemburgu razmatrati hrvatski zahtjev za članstvo te odlučiti hoće li dati mandat Europskoj komisiji za izradu mišljenja o Hrvatskoj.Hrvatski zahtjev za članstvo, koji je premijer Ivica Račan predao grčkom predsjedništvu EU-a 21. veljače u Ateni, došao je vrlo brzo, za manje od dva mjeseca, na dnevni red Vijeća ministara. Ako Vijeće ministara, kako se očekuje, dade mandat Europskoj komisiji, ona odmah kreće s izradom mišljenja o sposobnosti Hrvatske da postane kandidat za članstvo u EU.

Prema najavama iz Europske komisije, izrada mišljenja traje oko godinu dana. Hrvatska može vrlo brzo očekivati opsežan upitnik s oko 4000 pitanja na koja će trebati odogovorti. Na osnovi odgovora na ta pitanja, ali i iz drugih izvora, Europska komisija daje mišljenje i preporuke o sposobnosti zemlje da postane kandidat za članstvo. Kada Europska komisija završi s izradom mišljenja, ona ga upućuje Vijeću ministara na razmatranje, koje onda odlučuje hoće li odobriti status kandidata i odrediti datum početka pregovora o punopravnom članstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće ministara također će na svojoj sjednici u Luksemburgu usvojiti i drugo godišnje Izvješće o napretku zemalja Procesa stabilizacije i pridruživanja, koje je Europska komisija objavila 26. ožujka. Prema tom Izvješću, političko stanje u Hrvatskoj ocijenjeno je stabilnim, ukupna situacija u zemlji zadovoljavajućom, ali unatoč tom pozitivnom razvoju, nije učinjeno dovoljno na područjima suradnje s Haaškim sudom, na povratku izbjeglica i Zakona o HRT.

Ministri vanjskih poslova također će imati raspravu otvorenu za javnost na temu "Proširena Europa - novo susjedstvo". Na istu temu razgovarat će 17. travnja na Europskoj konferenciji u Ateni i šefovi država ili vlada 15 zemalja članica EU-a, 10 zemalja budućih članica, 5 zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja, te predstavnici zemalja koje će postati novi susjedi EU-a nakon njezina proširenja.

(Hina) sv sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara