Ministri Europske Unije postigli kompromis oko matičnih stanica

NA DANAŠNJEM sastanku u Bruxellesu su ministri 25 država članica Europske Unije postigli dogovor oko daljeg financiranja kontroverznog istraživačkog projekta koji se tiče tzv. matičnih stanica.

Matične stanice se stanice od kojih se laboratorijskim uvjetima može proizvoditi tkivo, a za taj postupak se vjeruje da će u budućnosti omogućiti učinkovito liječenje osoba pogođenih paralizom, Parkinsonovom, Alzheimerovom i drugim danas neizlječivim bolestima.

Međutim, s obzirom da se matične stanice dobijaju od ljudskih embrija, takav postupak je došao na udar konzervativaca koji smatraju da je riječ o ubijanju ljudskih bića. S takvom je argumentacijom George W. Bush predsjedničkim vetom blokirao federalno financiranje sličnih istraživanja u SAD.

Usprkos rezolucije Europskog parlamenta, slična je sudbina prijetila i 56,6 milijardi eura vrijednom sedmogodišnjem istraživačkom projektu kojeg financira EU. Istraživanju matičnih država se žestoko protivi katolička crkva, pa su se protiv projekta izjasnile vlade katoličkih država kao što su Poljska i Malta, kao i Njemačka, čiju javnost istraživanje matičnih stanica previše podsjeća na nacistička eksperimentiranja s proizvodnjom natčovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je uz dosta cjenkanja postignut sporazum prema kojemu će EU ipak financirati istraživanja, ali pod uvjetom da se ne embriji ne uništavaju.

Najveće zadovoljstvo rezultatima današnjeg sastanka je izrazio Mauri Pekarinnen, finski ministar industrije. Rekao je da je bilo riskantno organizirati ovakav sastanak", ali se "rizik isplatio".

Finska, osim što predsjeda EU, je i veliki zagovornik istraživanja matičnih stanica, slično kao i Velika Britanija, Francuska, Španjolska, Portugal i Belgija.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara