Ministri, gdje ste bili 1991.?

HRVATSKA se javnost u posljednjih nekoliko tjedana ionako bavi pitanjem objave Registra branitelja, a pogotovo nakon što je ministrica Jadranka Kosor kazala kako nje i premijera Ive Sanadera u njemu nema, ali je spomenula par ministarskih imena koji jesu u Registru.

Kod nekih od ministara raspitali smo se, više ili manje uspješno, bi li im smetalo da ih netko pita gdje su bili '91.

Pankretić i Milinović dali zeleno svjetlo objavi Registra

Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, koji je prema nekim podacima bio u Domovinskom ratu od jeseni 1991. do proljeća 1992. godine na području Novske i Lipovljana, kaže nam kako nema ništa protiv toga da Registar bude objavljen - ali pod uvjetom da sve bude u skladu sa zakonom. Pod istim uvjetom ne bi imao ništa protiv ni da ratni putevi branitelja budu objavljeni. Prozivke nekih da zašto se toliko inzistira na objavi Registra, a ne primjerice na objavi imena pedofila i agresora na Hrvatsku, ne smatra važnima u ovom slučaju.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović je, kako su nam na pismeni upit odgovorili iz njegova ministarstva, dragovoljac Domovinskoga rata. Od prvih dana agresije na Republiku Hrvatsku, od 25. kolovoza 1991., prekida radni odnos u Zagrebu, te se uključuje u obranu i stvaranje Domovine. Bio je pripadnikom 118. brigade HV. Također je bio dragovoljac sudionik u Oluji, kao i načelnik saniteta 118. domobranske pukovnije.
 
Kao što je i izjavio tijekom predizborne kampanje, slaže se s objavom Registra branitelja, uz napomenu da za objavu, sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka, suglasnost treba dati svaki branitelj čiji bi osobni podaci na taj način bili objavljeni.

Milinović je, inače, neko vrijeme bio metom optužbi Fatime Skule, koja ga je spomenula u kontekstu sudionika u ratnim zločinima, i to kao onoga kojega je Tihomir Orešković zvao kada bi žrtve ratnih zločina trebalo vozilima Hitne pomoći odvoziti na mjesta gdje bi vjerojatno bili pokopani. Nakon što je u javnost procurila snimka njezina svjedočenja, Fatima Skula pojavila se u Gospiću kako bi čovjeku koji je 1998. godine prisustvovao rođenju njezine kćeri pružila ruku pomirenja i ispričala mu se zbog izjava danih u spornom filmiću, jer ih je, kako kaže, "izrekla pod prisilom".

U Registru se, kako je izvijestila Kosor, nalazi i ime ministra Čobankovića. On je, kako kaže arhiva, 1991. godine postao predsjednik Kriznog štaba za Ilok i bio je sudionik Domovinskog rata. Od 1992. do 1993. bio je pomoćnik povjerenika Vlade za općinu Vukovar, a od 1993. do 1997. dogradonačelnik grada lloka. Bio je i aktivni sudionik procesa mirne reintegracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do Božidara Kalmete, ministra mora, prometa i veza, teško je doći jer cijeli dan ne odgovara na pozive. On, kako se dobiva dojam, nije pretjerano raspoložen za razgovor o ovoj temi. Medijima  je preko glasnogovornice tek poručio da ima status hrvatskog dragovoljca 1991. te da je sudjelovao u akciji Maslenica.

Bajs ponosan na svoj ratni put

Ministar Damir Bajs trenutno je na putu pa njegovi glasnogovornici nisu uspjeli od njega iznuditi nikakav komentar vezano za objavu Registra, no prema njegovim prijašnjim izjavama za medije - on nema što kriti. Bajs je, naime, devet mjeseci bio u Hrvatskoj vojsci. Mobiliziran je 1991. godine i bio je član 1. bataljuna 105. brigade. Nakon oslobođenja Bjelovara, odlazi u Slavoniju, gdje je, kako kaže, njegova brigada držala liniju na Bosutu prema Vukovaru.

Iako ih ima čak dva, nijedan od glasnogovornika ministra Dragana Primorca nije nam danas bio u stanju odgovoriti na pitanje o njegovu stavu vezano za objavu Registra. Prema arhivi, on je 1991. bio u rezervnom sastavu hrvatske policije, i to kao dragovoljac.

U MUP-u nismo mogli doznati o stavu ministra Berislava Rončevića, koji je također, kako nam kažu, "na putu", no prema dosadašnjim podacima, ministar je bio pripadnik 68. bojne vojne policije u Osijeku tijekom 1991. i 1992., a jedino priznanje mu je spomenica.

Sanader 2007.: "Gotovo svi moji ministri bili su hrvatski branitelji"

Inače, o braniteljima u ministarskim redovima pričalo se i u siječnju prošle godine, kada se premijer Ivo Sanader išao pohvaliti kako gotovo svi njegovi ministri bili hrvatski branitelji. Nekoliko dana nakon toga Sanadera je demantirala upravo Kosor, kazavši kako ih je u tadašnjoj aktualnoj Vladi bilo samo pet. Bili su to već spomenuti Rončević, Kalmeta, Čobanković,  Primorac te tadašnji ministar zdravstva Neven Ljubičić.

Kosor je kasnije pokušala ublažiti Sanaderovu izjavu, kazavši da su i "drugi članovi Vlade sudjelovali u obrambenim aktivnostima, ali da nisu zatražili status branitelja te stoga nisu ni upisani u Registar".

B.S.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara