Ministri njemačkih pokrajina o izbjeglicama

IZBJEGLICE s Kosova, iz Iraka i Afganistana bi u dogledno vrijeme trebali napustiti Njemačku, jednoglasno su odlučili ministri unutarnjih poslova saveznih pokrajina na svojoj redovitoj konferenciji u Erfurtu.

Istovremeno je odlučeno da prisilnih protjerivanja u Irak i Afganistan zasad neće biti jer to ne dozvoljava sigurnosna situacija u tim zemljama. Isto vrijedi i za pripadnike nacionalnih manjina s Kosova poput Roma ili Srba.

Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily je objasnio da izbjeglice u Njemačkoj borave na temelju zakonskih odredbi Europske unije koja nalaže pružanje zaštite ugroženima ali samo za vrijeme dok u zemljama iz kojih izbjeglice dolaze vlada neposredna opasnost. S prestankom opasnosti nestaje i razlog za pružanje zaštite, dodao je Schily. On je priopćio da ministarstvo vanjskih poslova sustavno prati razvoj događaja u spomenutim zemljama te da je trenutni prioritet pružanje pomoći ugroženom stanovništvu u samoj regiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenica savezne Vlade za pitanje stranaca Marielouise Beck je kritizirala zaključke konferencije. Ona je u razgovoru za radio postaju Multikulti izjavila da je neprihvatljivo vraćanje izbjeglica koje djelomično već dvanaest godina žive u Njemačkoj. Beck zahtijeva da se izbjeglicama koje već duži niz godina žive u Njemačkoj omogući i trajni ostanak. Nevladina udruga Pro Asyl je zaključila da su se njemački ministri unutarnjih poslova oprostili od dugogodišnje odgovorne politike glede pružanja zaštite izbjeglicama.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara