Ministri Šuker i Hebrang: Danas počela isplata veledrogerijama

ISPLATA dugova manjim proizvođačima i veledrogerijama počela je već danas, a za tri, četiri veća, već sutra će se u Ministarstvu financija potpisati mjenice i oni će ih dobiti u ponedjeljak, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker.

Možemo umiriti javnost, nestašice lijekova neće biti, sporazum s veledrogerijama je potpisan, plaćanja su počela, potvrdio je i potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang.

Ministar ističe da je riječ o dugovima iz prošle godine, računima koji nisu plaćeni više od 200 dana. To se ne može riješiti u tjedan, dva, nego ćemo to riješiti u travnju i svibnju, kazao je Hebrang, nakon sjednice Vlade u Varaždinu.

Podsjetio je da je Vlada u proračunu za ovu godinu osigurala 523 milijuna kuna za stare dugove veledrogerijama i proizvođačima lijekova, a njihova isplata nije mogla početi prije travnja.

Naime, do tada su se proračunske obveze izvršavale temeljem odluke o privremenom tromjesečnom financiranju, u kojoj nije bilo sredstava za stare dugove.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hebrang je potvrdio da je jutros dobio dopis nekih proizvođača i veledrogerija koje su najavile obustavu isporuke zbog nepodmirenih računa. To su dugovi iz razdoblja u kojem se umjesto plaćanja dugova za zdravstvene usluge išlo u prekomjerno investiranje, pa sada imamo velika gradilišta, ali bi mogli ostati bez lijekova, kazao je Hebrang, umirivši javnost porukom da je sporazum s veledrogerijama postignut, te da se počelo s plaćanjima dugova.

Da će sve biti u redu obećao je i premijer Ivo Sanader.

Ministar zdravstva najavio je da bi do kraja ove godine trebala biti nabavljena dva nova uređaja za zračenje, te potvrdio informacije o lošem stanju postojećih aparata.

Ti su aparati u prosjeku stari šest godina, u međuvremenu u njih se nije investiralo, rekao je Hebrang novinarima.

Podsjetio je na činjenicu da, primjerice, zagrebački KBC Rebro nema takvog uređaja i da se pacijenti šalju u bolnicu u Petrovoj. Slična je, kaže situacija i u Splitu, i drugdje, te da sada, umjesto 40-ak na aparate za zračenje dnevno dolazi stotinjak bolesnika, kazao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara