Ministri vanjskih poslova EU raspravljali o Bliskom istoku i Iraku

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije i deset zemalja koje joj trebaju pristupiti, u petak su počeli sastanak na grčkom otoku Rodosu, a u središtu razgovora bili su Bliski istok i poslijeratni Irak.

No skladni dojam vjerojatno će se narušiti kad počne rasprava o spornom planu četiriju članica EU o uspostavi zajedničkih vojnih stožera, koji bi bili izdvojeni od NATO-a.

Politički čelnici Francuske, Njemačke, Belgije i Luksemburga, zemalja koje su se protivile ratu pod američkim vodstvom u Iraku, predložili su da Europa stvori vlastiti zapovjedni i strateški sustav za operacije u kojima NATO ne sudjeluje.

U želji da izbjegne sporove koji u se unutar EU pojavili glede Iraka, grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreu, koji predsjeda sastankom, treabo bi predložiti pokretanje zajedničke sigurnosne strategije koja bi omogućila izbjegavanje sukoba u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također se očekuje da će na sastanku biti istaknuta potreba procjene opće prijetnje Europskoj uniji, koja bi se odnosila na pitanja oružja za masovno uništenje, terorizma, regionalnih sukoba, izbjeglica i sposobnosti unije da se nosi s njima.

Ministri bi trebali raspraviti i stanje odnosa sa SAD koji su se pogoršali nakon izbijanja iračke krize.

Grčki diplomati izrazili su zabrinutost da SAD možda svjesno pokušavaju potaknuti raskol u Uniji upravo u doba kad se na priprema na proširenje s 15 na 25 članica, što će se dogoditi 1. svibnja 2004. godine.

U pismu ministrima Papandreu je najavio da će se raspravljati i o načinima sudjelovanja EU u gospodarskoj i političkoj obnovi Iraka, pri čemu EU zahtijeva da glavnu ulogu preuzm UN, te o ulozi unije u mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara