MINISTRI VANJSKIH POSLOVA VE OKUPLJENI U STRASBOURGU

Ministri vanjskih poslova zemlja članica Vijeća Europe okupili su se u srijedu navečer u Strasbourgu uoči sutrašnjeg 112. zasjedanja ministarskog odbora organizacije Vijeća Europe (VE) na kojem će raspravljati o budućoj ulozi te organizacije u Europi bez podjele i osiguravanju učinkovitosti Europskog suda za ljudska prava. L

Šefovi diplomacija Vijeća Europe, među kojima je i hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, u srijedu navečer su se neformalno sastali u rezidenciji glavnog tajnika VE - Waltera Schwimmera kako bi razgovarali o poslijeratnoj obnovi Iraka i njezinim implikacijama na međunarodnu zajednicu.

Na sastanku sudjeluje i zamjenica glavnog tajnika UN-a Louise Frechette i generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Brunson McKinley.

Uz raspravu o budućoj ulozi VE o tzv. široj Europi ministri će se u četvrtak osvrnuti i na prijedloge za održavanje trećeg sastanka na vrhu VE za čijeg su se domaćina već ponudile Poljska i Rumunjska, a kao mogući termini održavanja spominju se 2004. ili 2005. godina.

Hrvatska će podržati inicijativu za održavanje summita VE, saznaje se iz izvora hrvatskog izaslanstva. Picula će također iznijeti hrvatska stajališta o ulozi VE u budućoj Europi bez granica i održavanju summita, te o reformi Europskog suda za ljudska prava te načelno podržati predloženu reformu tog suda, koja treba osigurati njegovu dugoročnu učinkovitost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Ministarskog odbora VE također će raspravljati o aktivnostima Vijeća u borbi protiv trgovine ljudima, promicanju slobodnog kretanja ljudi u proširenoj Europi i borbi protiv terorizma.

Skupom će predsjedavati malteški ministar vanjskih poslova Joseph Borg, a na njegovom završetku predsjednički mandat za idućih šest mjeseci preuzet će njegov kolega iz Moldove Nikolaje Dudau.

Vijeće Europe najstarija je europska politička organizacija osnovana 1949. a glavni cilj joj je promicanje parlamentarne demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u državama članicama.

(Hina) dh nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara