Ministrica Antunović: Cilj su reforme moderne i uvježbane Oružane snage

MINISTRICA obrane Željka Antunović rekla je danas na seminaru "Reforma oružanih snaga" da je sustav obrane RH deleko od idealnog, ali da je uvijek spreman odgovoriti na sve izazove, i da je cilj njegove reforme razviti sposobne moderne, dobro opremljene i uvježbane oružane snage koje si država može priuštiti.

Najvećim otporom reformi, Antunović smatra godinama nagomilane probleme u MORH-u koji se nisu rješavali zbog, kako tvrdi, oportunizma njezinih predhodnika.

Navela je da su reformu sustava obrane koja je u tijeku, osmislili stručnjaci bez političkog utjecaja.

Hrvatskoj, rekla je, trenutno ne prijete neke velike ugroze i sada je povoljan trenutak za reformu.

Najavila je i moguće izmjene i dopune zakona koji reguliraju sustav obrane da bi se osmislila što bolja rješenja, te da se kao društvo i država moramo naučiti demokratskom i civilnom nadzoru nad OS.

Govoreći o sigurnosnom sustavu ocijenila je da nije najbolji i da od svih sigurnosnih službi najbolje radi vojno-sigurnosna agencija. Važnim je istaknula što preustroj OS ima potporu javnosti i tom u prilog navela rezultate istraživanja po kojem 70 posto građana podržava aspekte preustroja, a od toga 95 posto tehničku modernizaciju, a 89 posto poboljšanje kvalitete osoblja.

Glavni stožer je u potpunosti preustrojen kao i glavna zapovjedništva pojedinih rodova vojske, a u tijeku je preustroj gardijskih brigada, izvijestio je general Drago Lovrić.

Prema novoj teritorijalnoj podjeli smanjen je broj zbornih područja sa šest na četiri, a sedam gardijskih brigada preustrojit će se u četiri.

U Oružanim snagama je 27.064 djelatnih vojnih osoba, a zahtjev za izlazak iz Oružanih snaga i zbrinjavanje po raznim osnovama zatražilo je njih 4.100.

Na kraju preustroja planiramo imati 21.000 djelatnih vojnih osoba, četiri tisuće vojnih službenika i namještenika, osam tisuća ročnika te 109 tisuća pričuve, izvijestio je general Lovrić.

Preustroj Oružanih snaga omogućiti će bolju strukturu vojnog proračuna koji iznosi oko 4,5 milijardi kuna. Naime, sada se oko 68 posto troši za plaće, na operativne troškove 21 posto, a samo deset posto na investicije, rekao je pomoćnik ministrice za proračun i financije Josip Budimir.

Procjenjuje se da bi se nakon preustroja već iduće godine, smanjili troškovi za plaće na 58,1 posto, dok bi se povećao iznos za operativne troškove (održavanje i remont) na 32,2 posto. Troškovi investicija ostali bi na istoj razini.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara