Ministrica Antunović u Sloveniji

HRVATSKA ministrica obrane Željka Antunović u Ljubljani je sa slovenskim ministrom obrane Antonom Grizoldom potpisala sporazum o suradnji na području obrane, a među glavnim temama razgovora bila je i buduća suradnja dviju država na regionalnom planu i integracijama kojima teže obje države.

"Iako nismo na istim pozicijama, i Hrvatska sebe vidi u NATO savezu, nada se da će slovenski birači na referendumu iduće nedjelje prepoznati važnost uključenja u tu organizaciju i želi da Slovenija što prije izvrši zadaće koje stoje na tom putu", rekla je nakon potpisivanja sporazuma Željka Antunović.

Ona je dodala da je na sastanku sa slovenskim kolegama koji je bio otvoren i konkretan postignut visok stupanj suglasnosti o raznim pitanjima i da će formalizacija vojne suradnje unaprijediti odnose na tom području i u kvalitativnom i kvantitativnom smislu.

Na sastanku izaslanstava ministarstava obrane bilo je, kako je dodala, mimo planiranog riječi i o jačanju suradnje na području namjenske industrije, kako u međusobnom odnosu tako i prema trećim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski ministar obrane Anton Grizold istaknuo je pak dobru suradnju na području obrane koja je do sada postojala između Hrvatske i Slovenije, no danas potpisani sporazum ocijenio je kao prekretnicu u tim odnosima.

"Članstvo u NATO savezu Sloveniji osigurava veći stupanj sigurnosti i učinkovitije korištenje obrambenih kapaciteta. No, u isto vrijeme to je i instrument u suradnji na uspostavi stabilnog i sigurnog regionalnog i šireg međunarodnog okružja", izjavio je tom prilikom Grizold. Prema njegovim riječima, Slovenija je Hrvatskoj spremna prenijeti svoja iskustva iz približavanja NATO savezu.

"Slovenija je zemlja koja je s Hrvatskom dijelila mnoge sudbine u prošlosti i sadašnjosti, nadam se da će tako biti i u budućnosti", rekla je Antunović u vezi s jačanjem obrambene suradnje i puta obiju država u transatlantske sigurnosne i političke organizacije.

Na pitanje novinara o tome kad će slovenski vojnici biti povučeni s vojarne u graničnom području Svete Gere, odnosno Trdinovog vrha, i Grizold i Antunović rekli su da je na sastanku bilo govora i o tome, no da je riječ o pitanju koje se ne odnosi samo na njihove resore, te izrazio nadu da će biti uskoro riješeno u sklopu napretka odnosa dviju država.

Ministrica Antunović sastala se popodne u slovenskom parlamentu s članovima parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i obranu, a popodne će razgovarati i s ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom te predsjednikom države Janezom Drnovšekom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara