Ministrica Antunović: vod vojne policije osiguran za misiju u Afganistanu

Ministrica obrane Željka Antunović danas je u saborskom ´aktualnom prijepodnevu´ ocijenila neistinitima informacije u dijelu medija da pripadnici Vojne policije, koji će biti upućeni u mirovnu misiju u Afganistan, nisu kvalitetno osigurani u slučaju ranjavanja ili smrti.

´Riječ je o potpuno neistinitim, neutemeljenim i zlonamjernim izmišljenim informacijama u tisku´, odgovorila je ministrica na pitanje zastupnika SDP-a Marina Jurjevića o tome kakva je kvaliteta osiguranja pripadnika tog voda Vojne policije i jesu li medijski napisi točni.

Ministrica Antunović kazala je da je MORH sklopio ugovor s jednom osiguravajućom kućom i ´na najbolji način i širokogrudno´ osigurao hrvatske vojnike u slučaju smrti, ranjavanja ili trajnog invaliditeta za vrijeme njihova sudjelovanja u mirovnoj misiji ISAF-a, a dodatno su, rekla je, osigurani i članovi njihovih obitelji.

Ta su prava proširena i specijalnim zaštitnim mjerama u slučaju dodatnog rizika tijekom boravka u Afganistanu, odnosno nesretnog slučaja, ratnih događanja, sabotaže, revolucije, terorizma i nasilja, rekla je ministrica obrane.

´Imamo razloga biti ponosni našim vojnicima´, istaknula je ministrica i izvijestila da zapovjednik voda, koji se kao prethodnica već nalazi u Afganistanu, izvještava da pripreme za boravak teku na najbolji način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odgovarajući na zastupničko pitanje, zamjenik premijera Slavko Linić izvijestio je da Vlada nije odustala od namjere za privatizacijom ´Slobodne Dalmacije´, ali da prije toga mora kompenzirati štetu koju je ´Kutlina privatizacija´ nanijela dioničarima i zaposlenicima tog splitskog lista.

´Ima onih koji bi ulagali u ´Slobodnu Dalmaciju´ i na Vladi je da namiri nastalu štetu i potom otvori postupak privatizacije jer su tom poduzeću nužno potrebna dodatna sredstva za daljnje uspješno poslovanje´, rekao je Linić.

Zastupnik Libre Željko Pavlic upitao je ministra unutarnjih poslova Šimu Lučina što MUP poduzima na suzbijanja sve većeg broja razbojstava, koja sve češće za posljedicu imaju teško ranjavanja ili pogibiju.

Ministar je odgovorio da se na meti razbojnika gotovo uvijek nađu nedovoljno zaštićeni objekti, te pozvao sve građane i tvrtke, posebno one koje se bave novčarskom djelatnošću, kao i lokalne jedinice, da se bolje zaštite.

Napomenuo je da je Vlada osnovala radnu skupinu koja bi trebala utvrditi sigurnosne minimume kakve moraju zadovoljavati institucije koje se bave novčarskim djelatnostima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara