Miomir Žužul upao u nove nelogičnosti

Miomir Žužul upao u nove nelogičnosti

NAKON što je Index u ponedjeljak pokrenuo lavinu koja je rezultirala dosad neviđenim pritiskom javnosti, medija i oporbe na jednog ministra, Miomir Žužul otad svaki dan iznosi nove elemente priče u pokušaju obrane, ali se time samo sve dublje zakapa u nove nelogičnosti.

Tako je u četvrtak njegovo ministarstvo medijima odaslalo priopćenje u kojem se tvrdi da ni on ni njegova supruga nisu učinili ništa nezakonito.

U priopćenju se ističe kako je "Karin Univerzal Inženjering svojedobno zaključio ugovor o kupnji 50 posto udjela u društvu Međunarodna trgovina i savjetovanje d.o.o. (MTS), radi širenja poslovanja u Zagrebu, od čega je odustao nakon kupnje imovine Imostroja".

Ta je Žužulova izjava u direktnoj kontradikciji s onim što je tvrdio u utorak na press konferenciji održanoj u Vladi, kad je kazao da je Ivan Karin odustao od MTS-a baš zato jer je novce, umjesto u MTS, odlučio uložiti u Imostroj, što se nužno moralo dogoditi prije, a ne poslije kupovine imovine Imostroja.

"Jedine transakcije između tvrtki Karin Univerzal Injženjering i MTS bile su novčane pozajmice MTS-u, u svrhu omogućavanja redovitog poslovanja MTS-a, u vrijeme kada je bilo u tijeku preuzimanje MTS-a od strane Karin Univerzal Inženjeringa i za vrijeme dok je Karin Univerzal Inženjering bio suvlasnik MTS-a. Sve te posudbe bile su iskorištene za podmirivanje kreditnih obveza MTS-a i po završetku postupka raskida ugovora o prijenosu poslovnih udjela, koji je u tijeku, MTS ih je obvezan vratiti." – stoji u priopćenju koje je u četvrtak navečer pristiglo u novinske redakcije, popraćeno dokumentima koji objašnjavaju poslovne veze tvrtki Karin Univerzal Inženjering i MTS, te Karin Univerzal Inženjering i Imostroj u stečaju.

U dokumentima koje je Žužul poslao novinarima je i ugovor o pozajmici između Karin Univerzal Inženjering i MTS-a, kao i knjigovodstvene kartice za te dvije tvrtke. Kako piše Jutarnji list u izdanju od petka, ministar u pismu navodi da su "sve transakcije između dva društva uredno registrirane i knjigama oba poduzeća".

No, Žužul piše i da je "naknadnom provjerom bankovnih izvoda utvrđeno kako su na nekim izvodima pogrešno upisane svrhe određenih uplata, premda nikada ni jedna transakcija između dva poduzeća, osim pozajmice, nije bila provedena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, na press konferenciji održanoj u utorak u Banskim dvorima, Žužul je nekoliko puta kategorički ustvrdio da Karin Univerzal Ineženjering nikada nije uplaćivao nikakav novac ni njemu, ni njegovoj supruzi, ni tvrtki MTS. Nije, dakle, bilo rečeno "nikakav novac osim pozajmica" nego "nikakav novac".

Kao prilog svojim tvrdnjama, ministar je novinarima poslao i kopije dvaju ugovora o pozajmicama ukupne vrijednosti od 215,000 kuna. No, unatoč sudskoj praksi prema kojoj bi se na takvim ugovorima trebao nalaziti potpis odgovorne osobe i pečat poduzeća, na ugovorima nema pečata poduzeća.

Iako Žužul i dalje tvrdi da Ivan Karin nije isplatio niti kune od 500,000 kuna određenih ugovorom o prijenosu 50 posto vlasničkog udjela u MTS-u, prema riječima Žužula Karin je 30. travnja postao direktor MTS-a, a na toj funkciji je, tvrdi ministar, ostao do 15. rujna, kad je navodno dopisom obavijestio Tatjanu Žužul da odustaje od kupovine polovice vlasničkog udjela u MTS-u. U sudskom registru trgovačkih društava za tvrtku MTS dan-danas stoji samo jedan službeni dokument - izjava o osnivanju tvrtke od 6. 11. 2001. pri čemu je kao jedini osnivač, direktor i zastupnik tvrtke navedena Tatjana Žužul, o Ivanu Karinu nema ni riječi.

Samo dva dana ranije Žužul je tvrdio nešto sasvim drugo: da je procedura raskidanja ugovora između Karina i Tatjane Žužul pokrenuta tijekom kolovoza, te da je Karin odustao od kupnje udjela u MTS-u jer je novac odlučio uložiti u kupovinu imovine Imostroje. Podsjećamo, imovina Imostroja prodana je na natječaju u lipnju 2004.

Na početku priopćenja odaslanog medijima u četvrtak navečer Žužul tvrdi da Vlada ni na koji način nije izašla u susret Ivanu Karinu. No, prije dva dana u Dnevniku HTV-a objavljena je izjava predstavnika tvrtke Lag d.d. Mislava Jurčića, pri čemu je on ustvrdio da je i Lag d.d. tražio od Vlade otpis dugova kako bi Lag d.d. mogao kupiti Imostroj u stečaju, ali Vlada na to nije pristala.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara