MIRA KOLAR: JUGOSLAVENSKA DRŽAVA I VLAST RASPALE SE ZBOG TRAJNE KRIZE

Za pomoć Osovinskih sila u ostvarenju svojih probitaka Beograd je Italiji obećao ustupiti najveći dio hrvatske obale, istaknula je povjesničarka Mira Kolar na početku drugoga dana znanstvenoga skupa "Hrvatska politika u 20. stoljeću", što ga je priredila Matica hrvatska.

Kolar je govorila o položaju Hrvatske u prvoj Jugoslaviji odgovarajući na pitanje je li u toj državi bila na djelu kriza vlasti ili države.

U toj su državi na djelu bile sve krize, a najveća je kriza bila kriza jugoslavenske države koju su stvorile velike sile, a nisu je htjele financijski pomagati, rekla je i dodala kako su na taj način državu gurnule u zagrljaj fašizma.

Razvoj kriza podijelila je u četiri stupnja, nazvavši prvi krizom uprave odnosno gubitkom autonomije u prečanskim krajevima i nestanak stoljetnih hrvatskih ustanova.

U drugostupanjskoj krizi, koju je nazvala poljoprivrednom, uništeno je seljaštvo, a kapital iz Hrvatske je preseljen u Beograd, rekla je Mira Kolar, dodavši kako je treća kriza nastala u tijeku diktature kad je zemlja podijeljena na "riječne" banovine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtom kriznom razdoblju stvorena je Mačekova Banovina Hrvatska koja je, kako ističe Kolar, poticala antisemitizam i otvarala koncentracijske logore.

Sve je završilo Simovićevim pučem, što je na kraju rezultirao raspadom države, istaknula je.

Skup nastavlja rad, a jedna od najzanimljivijih tema o pretenzijama na Dalmaciju između dvaju ratova otkazana je zbog nedolaska Stijepe Obada, profesora s Filozofskoga fakulteta u Zadru.

(Hina) mk mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara