Mirjana Pukanić tužit će Nacional, a kasnije i državu

NEBOJŠA BESTIĆ, odvjetnik Mirjane Pukanić, za Index je potvrdio da će njegova klijentica sudskom tužbom tražiti pravnu zadovoljštinu zbog toga što je tjednik Nacional, koji je u vlasništvu Ive Pukanića, objavio njenu povijest bolesti.

Podaci o zdravstvenom stanju pacijenata zakonom su zaštićeni, a objavljivanjem podataka iz povijesti bolesti Mirjane Pukanić, Nacional je prekršio zakon, kazao nam je Bestić.

Slučaj Mirjane i Ive Pukanić pred Općinskim sudom u Zagrebu započet će 27. svibnja kada će biti održano prvo ročište u njihovoj brakorazvodnoj parnici. Odvjetnik Bestić očekuje da će prije tog ročišta biti donesena i formalna odluka prema kojoj će se zasebni postupci Ive Pukanića i Mirjane Pukanić spojiti u jedan zajednički postupak.

Podsjetimo, Ivo Pukanić podnio je pred Općinskim sudom u Zagrebu brakorazvodnu parnicu što je i bila želja njegove supruge Mirjane Pukanić, koja je tjedan dana nakon što je prisilno odvedena u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče javno ponovila da se želi rastaviti od Pukanića.

"B.a.b.e. su odradile svoj dio posla"

Informaciju o tužbi protiv Nacionala potvrdila nam je i predsjednica udruge Babe Sanja Sarnavka koja pri tom ističe kako se radi o samostalnoj odluci Mirjane Pukanić u kojoj B.a.b.e. više nemaju pravo sudjelovanja niti je udruga na bilo koji način zainteresirana za tu tužbu, osim u smislu funkcioniranja pravne države kako u brakorazvodnoj parnici tako i u tužbi protiv Nacionala.

Sarnavka napominje da je udruga učinila svoj dio posla u zbrinjavanju Mirjane Pukanić i osiguravanju uvjeta za njen postepeni opravak, dok je pravna strana slučaja sada u potpunosti u rukama Mirjane Pukanić odnosno njezinog odvjetnika. Dodaje kako je stekla dojam da je Mirjana Pukanić zadovoljna suradnjom s Bestićem kojeg joj je Hrvatska odvjetnička komora dodijelila po službenoj dužnosti.

Ističe kako se B.ab.e. ne žele niti se miješaju u komunikaciju Mirjane Pukanić s odvjetnikom te dodaje da je udruzi jedino bitno da se u svim segmentima slučaja Pukanić poštuju pozitivni zakonski propisi i da se odredi odgovornost u prisilnoj hospitalizaciji Mirjane Pukanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirjana Pukanić smještena je u jednoj od "sigurnih kuća" kojih ima nekoliko u Hrvatskoj, a sa sigurnom kućom je potpisala ugovor na šest mjeseci tijekom kojih u svakom trenutku može samostalno odlučiti želi li i prije isteka tog roka napustiti kuću.

Predsjednica udruge ističe da je Mirjana Pukanić u zdravstvenom pogledu bolje, "koliko to može biti u ovome trenutku", te dodaje kako se redovito sastaje s psiholozima i pristala je ići na testiranja sa ciljem utvrđivanja njenog trenutnog zdravstvenog stanja i što preciznije dijagnoze.

Mirjana Pukanić negativna na droge

Prema podacima kojima raspolaže, posljednja analiza mokraće pokazala je da je Mirjana Pukanić apsolutno negativna na bilo koju vrstu droge, kaže Sarnavka te dodaje kako je prema njenoj procjeni došlo do određenog napretka u ukupnom zdravstvenom stanju Mirjane Pukanić.

Procjenjujući što će se dalje događati, Sarnavka kaže da je to teško kazati jer se radi o vrlo specifičnom slučaju u kojem niti do danas nije razjašnjeno zašto se prvih tjedan o njemu gotovo uopće nigdje nije govorilo. Smatra da će Mirjana Pukanić možda tužiti i državu, obzirom na "katastrofalno" ponašanje i izjave pojedinih državnih dužnosnika počeviši od ministra Darka Milinovića i državne tajnice Dorice Nikolić.

Pri tom napominje kako se radi o slučaju koji je "na sreću" bio medijski zabilježen te je na taj način ipak isplivao na površinu, ali ističe kako treba odgovoriti na pitanje što je sa svim onim sličnim slučajevima koji nisu bili niti će ikada završiti u medijima, a možda su podjednako ili još tragičniji od slučaja Mirjane Pukanić.

"Ne mogu sada precizno odgovoriti zašto je tome tako, ali očito je da oni koje se percipira kao moćne imaju prednost pred slabima i nemoćnima. To je žalosno i to je problem ovog društva koji treba što prije riješiti", zaključila je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e.

I.K.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara