MIRKU KOVAČU URUČENA NAGRADA "BOSANSKI STEĆAK"

Književniku Mirku Kovaču u Sarajevu je u subotu uručena nagrada "Bosanski stećak" koju Društvo pisaca Bosne i Hercegovine od 1999. godine dodjeljuje istaknutim književnim stvarateljima iz cijelog svijeta.

Na završnoj večeri ovogodišnjih 42. Sarajevskih dana poezije najveću bosanskohercegovačku književnu nagradu Kovaču je uručio ministar kulture Federacije BiH Gavrilo Grahovac.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade koju su ranije dobili Španjolac Juan Goytisolo, Boris A. Novak iz Slovenije te Amerikanac Chritopher Merrill i Poljak Tadeusz Rozewicz, ističe se kako ju je Mirko Kovač zaslužio kao jedan od najvećih i humanistički najdosljednijih književnih stvaratelja na južnoslavenskim i europskim prostorima.

Društvo pisaca BiH također cijeni kako je Kovač ostavio neizbrisivi trag u književnosti cijele regije a njegovo je književno djelo svojom snagom i ljepotom izraza postalo zajedničko kulturno dobro koje se prelijeva izvan svih nacionalnih ograda čime je postalo univerzalno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući se na nagradi "Bosansk stećak" Kovač je pozdravljen dugim pljeskom kazao kako ju drži iznimno važnim i vrijednim priznanjem.

"Važno mi je to što mi je dodijeljena i kao nagrada za etičke principe a to mi je čak važnije od književnosti. Važno mi je to što sam za sve ove godine pred svojom savješću ostao miran", kazao je Kovač.

(Hina) rm sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara