Miroslav Radman vodeći hrvatski intelektulac

JEDAN od svjetski poznatih stručnjaka genetičar Miroslav Radman, voditelj Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu, izabran je za vodećega hrvatskog intelektualca danas u anonimnoj anketi "Jutarnjeg lista" provedenoj među čelnicima poznatih hrvatskih kulturnih ustanova.

"Uvjerljivo prvo mjesto Miroslava Radmana nije iznenađenje", piše današnji "Jutarnji list", napominjući kako je anketa demantirala uvjerenje kako u tranzicijskim društvima središnju ulogu imaju umjetnici i pisci.

Također napominje kako je činjenica da je pretežito humanističko anketno tijelo odabralo prirodoznastvenika zanimljiv i hvalevrijedan presedan.

Izbor germanista Viktora Žmegača za drugoga vodećeg hrvatskog intelektualca danas taj list smatra iznenađenjem, jer ugledni profesor vrlo rijetko nastupa javno.

Treće mjesto dijele povjesničar Ivo Banac, književnik Predrag Matvejević i povjesničar umjetnosti i književnik Igor Zidić.

"Prvoplasirani Radman dobio je tek glas manje od četvrtine anketiranih, a drugoplasirani Žmegač jedva osmine. Očito je da u Hrvatskoj danas nema intelektualne figure koja bi svojom pojavom obilježila cijelu epohu na način na koji su to svojedobno činili Kršnjavi, Matoš ili Krleža", piše list.

Svaki od 34 ispitanika imao je pravo odgovoriti s popisom do pet ravnopravnih imena, a Redakcija nije ograničavala popis kandidata.

U nedavnoj anketi stotinjak mahom angloameričkih intelektualaca za najutjecajnijeg intelektualca današnjice odabralo je američkog lingvista Noama Chomskog.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara