Mirovine i dalje najveća muka za državni proračun

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija


TRENUTAČNI manjak u proračunu iznosi 6,9 milijardi kuna, što je gotovo isti iznos koliki država iz svoje kase treba izdvojiti za isplatu mirovina. Za njih se treba "iskeširati" oko sedam milijardi kuna.

Prema pisanju Hrvatske televizije, rast rashoda za mirovine ponajviše je utjecao na rast proračunskih rashoda u prvih pet mjeseci, a prema podacima iz Ministarstva financija, za mirovine je u pet mjeseci ove godine izdvojeno ukupno 14,6 milijardi kuna, od čega je iz doprinosa naplaćeno 7,8 milijardi, a dodatno je iz proračuna osigurano 6,8 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izdvajanja za mirovine najviše opterećuju državne financije, pa je Ministarstvo financija najavilo da bi se uskoro trebala osnovati i posebna radna skupina koja će se baviti pitanjima vezanima uz mirovinski sustav i pitanjima prijevremenog umirovljenja.

Prihodi državne blagajne u pet mjeseci 506 milijuna kuna manji, a rashodi 1,8 milijardi veći

Prihodi državnog proračuna u prvih pet mjeseci ove godine manji su za 506 milijuna kuna nego u istom razdoblju lani, a u istom su razdoblju rashodi čak 1,8 milijardi kuna veći. Ministarstvo financija tvrdi da je dug javnih poduzeća smanjen sa 2,45 milijardi kuna, a neplaćeni računi u gospodarstvu iznose 24 milijarde kuna.

Od PDV-a je u pet mjeseci prikupljeno 14,3 milijarde kuna, što je 2,4 posto više nego u istom razdoblju lani, no od poreza na dohodak je u istom razdoblju prikupljeno 47 milijuna kuna manje nego prošle godine. Od doprinosa je u pet mjeseci prikupljeno 15,7 milijardi kuna, što je 4,9 posto ili 805 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme lani. Rashodi za mirovine su pak viši za 435,5 milijuna kuna, rodiljne naknade za 86,2 milijuna kuna, a naknade za nezaposlene više su za 215,8 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara