Mirovni plan četvorke možda zadnja šansa za Bliski istok

MIROVNI plan četvorke mogao bi biti posljednja šansa za postizanje rješenja za Bliski istok za dulje vrijeme, budući da palestinski terorizam radikalizira obje zajednice, a izraelsko širenje židovskih naselja čini stvaranje palestinske države sve težim, rekao je u ponedjeljak izaslanik Ujedinjenih naroda za Bliski istok Terje Roed-Larsen.

Govoreći na otvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti Roed-Larsen je najnoviji val samoubilačkih napada na izraelske ciljeve nazvao "besmislenim djelima" koja su neopravdana kako politički tako i moralno.

U manje od 48 sati od subote do ponedjeljka u Izraelu je izvedeno pet samoubilačkih bombaških napada koji su zadali još jedan udarac oživljavanju mirovnog procesa. Za četiri napada odgovornost je preuzela militantna palestinska organizacija Hamas.

Izraelsku blokadu palestinskih teritorija Roed-Larsen označio je najvećom pojedinačnom preprekom palestinskom gospodarstvu, koje pridonosi ogromnom rastu siromaštva i nezaposlenosti.

Mirovni plan četvorke, koju čine Sjedinjene Države, EU, UN i Rusija, nedavno predstavljen Izraelcima i Palestincima, predviđa niz paralelnih koraka kojima bi se u tri faze do 2005. stvorila palestinska država koja bi zajedno s Izraelom postojala u miru i sigurnosti.

Prvi koraci palestinskih vlasti prema mirovnom planu bili bi da osigura prestanak djelovanja militantnih palestinskih skupina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Palestinske vlasti moraju privesti pravdi one koji sudjeluju u planiranju i izvođenju ovih napada", rekao je Roed-Larsen, posebni koordinator UN-a za mirovni proces na Bliskom istoku.

On je upozorio da su palestinske vlasti "tragično zakazale" u reformi sigurnosti u protekle dvije godine.

Roed-Larsen je rekao da Izrael nastavlja s akcijama odmazde u kojima ginu palestinski civili i uništava palestinsku imovinu unatoč mirovnom planu koji predviđa da Izraelci to ne čine.

On je kazao kako Izrael nastavlja zatvaranje palestinskih područja Gaze i Zapadne Obale gdje je stopa siromaštva porasla s oko 25 posto 1998. na 60 posto u 2002., a nezaposlenost u protekle dvije godine porasla s 20 posto na 53 posto. Zatvaranje palestinskih područja od početka krize 2002. dovela su do palestinskih financijskih gubitaka od 5,4 milijarde dolara, što je cijeli jedan godišnji nacionalni dohodak.

Roed-Larsen je kazao kako izraelska ograničenja ulasku UN-ovog humanitarnog osoblja u Gazu ozbiljno ometa UN-ovu sposobnost da osigura pomoć za 1,2 milijuna Palestinaca na tom području.

On je kazao kako će o tome još razgovarati s izraelskim vlastima, a ako ne dođe do rješenja kako očekuje da će Izrael priznati i prihvatiti svoje obveze kao okupacijska sila da sam osigura humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara