Mirovni sporazum pruža novu nadu napaćenoj Liberiji

MIROVNI plan, kojega su potpisali liberijska vlada i pobunjeničke skupine, ponudio je u utorak novu nadu toj zaraćenoj afričkoj zemlji nakon 14 godina krvoprolića.

Sporazum između vlade predsjednika Mosesa Blaha i pobunjenika, koji drže tri četvrtine zemlje, uslijedio je tjedan dana nakon odlaska bivšeg predsjednika Charlesa Taylora u izgnanstvo.

Po sporazumu, Blah će u listopadu ustupiti mjesto predsjedniku prijelazne vlade, a izbori bi se trebali održati do 2005. godine. Novi predsjednik vlade, koji ne smije biti iz redova nijedne od zaraćenih strana, trebao bi biti izabran ovoga tjedna.

Mjesta u vladi dijelit će pobunjenici, članovi Blahove vlade, oporbene stranke i nevladine udruge.

Glavna pobunjenička skupina, Liberijci ujedinjeni za pomirenje i demokraciju (LURD), držat će ministarstvo pravosuđa, financija, državne uprave, rada i transporta. Pokretu za demokraciju u Liberiji (MODEL) dodijeljena su ministarstva poljoprivrede i trgovine, a sadašnja će vlada preuzeti ministarstvo obrane, unutarnjih poslova, telekomunikacija, zdravstva i socijalne skrbi te ministarstvo planiranja i gospodarstva.

Sporazumom su okončani naporni pregovori koji su počeli 4. srpnja, a njegova prva ozbiljna politička žrtva je bivši predsjednik Charles Taylor, koji je bio prisiljen na ostavku i izgnanstvo u Nigeriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dogovor najvažnijih političkih čimbenika u Liberiji donio je olakšanje na ulicama glavnog grada Monrovije, gdje je preko 2.000 ljudi poginulo u posljednjem valu nasilja, prije dolaska 1.500 nigerijskih pripadnika zapadnoafričkih mirovnih snaga potpomognutih s oko 200 američkih marinaca.

Broj pripadnika mirovnih snaga trebao bi se udvostručiti a njihova operacija u konačnici prerasti u mirovnu misiju UN-a.

Američki predsjednik George W. Bush najavio je da će marinci biti povučeni iz Liberije do 1. listopada, dodajući kako su već spremne "plave kacige" koje će ih zamijeniti.

Liberijci znaju samo za borbe i stradanja otkako je Taylor 1989. pokrenuo rat za rušenje diktature. Nakon više od 200.000 žrtava godine 1997. pobijedio je na izborima, no njegovi protivnici nisu dugo čekali da nastave s oružanim sukobima. U međuvremenu se kaos iz Liberije proširio i na susjedni Sierra Leone, Gvineju i Obalu bjelokosti zaprijetivši uništenjem cijele regije.

Čelnici pobunjeničkih pokreta LURD i MODEL rekli su da je njihov rat završen i da su se spremni razoružati kada u Liberiju stignu međunarodne snage koje su kadra održati mir. No vlada je optužila pobunjenike za napade izvan Monrovije, uoči samog potpisivanja mirovnog sporazuma, dok je većina Liberijaca još zabrinuta zbog preuranjenog proglašenja mira.

(Hina) bcav dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara