MIROVNI SPORAZUM ZA OBALU BJELOKOSTI IZAZVAO MASOVNE PROSVJEDE

Deseci tisuća prosvjednika u nedjelju su podigli barikade, palili gume i potom ušli u središte glavnog grada Obale Bjelokosti u eksploziji bijesa zbog mirovnog sporazuma za koji tvrde da ga je nametnula Francuska.

Sporazum koji, prema francuskom prijedogu, treba okončati četveromjesene oružane sukobe u najvećem svjetskom izvozniku kakaoa, predviđa podjelu vlasti između aktualnog predsjednika države Laurenta Gbagba i vođa pobunjenika. Gbagbo je u subotu prihvatio te uvjete i imenovao bivšeg premijera Seydoua Diarru, koji dolazi iz pobunjeničkog muslimanskog sjevera zemlje, na čelo ´vlade nacionalnog pomirenja´.

I dok se politički vođe zemalja sjeverne Afrike u Parizu pripremaju ratificirati sporazum, ogorčeni građani Abidjana prosvjedima i nemirima pokazuju koliko mu se protive.

Tijekom noći francuski su vojnici suzavcem i gumenim mecima morali prisiliti prosvjednike da se udalje od njihove baze u glavnom gradu, a istodobno je podmetnut požar u francuskoj školi i uništena zgrada francuskog kulturnog centra. Također su uništene i opljačkane radnje francuskih državljana i afričkih useljenika koje se optužuje za pomoć pobunjenicima koji kontroliraju polovicu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osobit gnjev izazvale su informacije pobunjenika da su im sporazumom ponuđeni položaji ministra obrane i unutarnjih poslova.

´Želimo svijetu pokazati da nikad nećemo prihvatiti taj sporazum. Pobunjenici ovamo neće kročiti nogom´, rekla je jedna prosvjednica u Yopougonu, radničkoj četvrti Abidjana.

Policija nije sprečavala prosvjednike na putu prema središnjem gradskom Trgu republike, već je samo zatražila da prosvjedi budu mirni.

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin u Parizu je izjavio da će, nakon protufrancuskih ispada tijekom noći, svi Francuzi u Abidjanu biti ´smješteni na sigurno´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara