Misa zadušnica u povodu 26. godišnjice ubojstva B. Bušića

Misom zadušnicom u crkvi sv. Marka u Zagrebu večeras je obilježena 26. godišnjica smrti Ante Brune Bušića, mučki ubijenoga karizmatičnog prognanika 70ih godina i političkog vođe hrvatske emigracije.

Misu je služio fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a sudjelovali su dominikanci dr. Vjekoslav Lasić, dugogodišnji Bušićev prijatelj i suradnik, fra Nedjeljko Knezović, župnik na Udbini, i msgr. Franjo Prstec, župnik župe sv. Marka.

Prisjećajući se Bušića, fra Željko Tolić je istaknuo da se on ubraja u, kako je rekao, one hrvatske rodoljube koji su svoj život žrtvovali za ideju neovisne slobodne države Hrvatske na njezinu cjelovitome povijesnom prostoru.

Ističući Bušićevu žrtvu za domovinu, fra Željko Tolić je rekao kako su žrtve za domovinu prinijeli mnogi ljudi, ne po funkciji i službi ni zbog zemaljskoga dobitka, nego iz radosti i vlastite vjere. "U ovoj zemlji brojni su doživjeli nepodnošljive nepravde, zlostavljanja i progone", rekao je.

"U Hrvatskoj žive ljudi koji opraštaju, koji ne znaju što je osveta i sami ne djeluju iz ugroženosti i patnje da se ne ponovi učinjeno zlo nad njima. Jedan od takvih zasigurno je bio i Ante Bruno Bušić," rekao je među ostalim u propovijedi fra Željko Tolić.

Misu zadušnicu organizirala je Zaklada "Ante Bruno Bušić".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Bruno Bušić rođen je godine 1939. u Vinjanima Donjim, blizu Imotskog. Nije napunio ni 40 godina kad ga je 16. listopada 1978. u jednoj pariškoj veži iz zasjede pogodio hitac plaćenog ubojice, vjerojatno UDBE, zloglasne jugoslavenske policije.

Bušić je vrlo rano došao u sukob s režimom pa mu je zabranjeno školovati se u svim jugoslavenskim školama. Ipak je maturirao, a 1965. i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Iste godine je počeo raditi u Institutu za historiju radničkog pokreta, a već sljedeće je osuđen na zatvorsku kaznu zbog stajališta suprotnih službenoj ideologiji. Bježi u Austriju, vraća se, ponovno radi u Institutu, iz kojeg odlazi nakon odlaska dr. Tuđmana s mjesta direktora.

Nakon sloma Hrvatskog proljeća 1971. osuđen je zbog zlonamjernog i neistinitog prikazivanja jugoslavenske stvarnosti i u zatvoru je do kraja 1973. Nakon što su ga tajni jugo-agenti pretukli u Dubrovniku u nazočnosti policije, ilegalno odlazi u London.

Bušić je promicao pomirbu sinova ustaša i partizana kao uvjet za stvaranje hrvatske države. Stalno su ga pratili agenti, a ubili su ga na današnji dan, 16. listopada 1978. S pariškoga groblja Le Pere Lachaise njegovi posmrtni ostaci preneseni su na Mirogoj.

(Hina) xat yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara