Mišetić: Carla del Ponte dokazala je koliko je licemjerna

Mišetić: Carla del Ponte dokazala je koliko je licemjerna

LUKA MIŠETIĆ, odvjetnik utamničenog hrvatskog generala Ante Gotovine, za Index je progovorio o najnovijim događanjima u Haagu, kazavši kako je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, ocijenivši da garancija hrvatske vlade za privremeno puštanje Gotovine na slobodu do početka suđenja nije dostatna, pokazala licemjerje.

"Ovime je del Ponte samo dokazala koliko je licemjerna, jer ona je ta koja u zadnjih godinu i pol dana hvali hrvatsku vladu gdje god stigne, demantira Hebranga i tvrdi da je Vlada ta koja je uhitila Gotovinu, pred Međunarodnom zajednicom govori, dakle, kako je hrvatska vlada bila sposobna uhititi Gotovinu i predati ga haškom sudu, a sada govori o tome kako ista ta vlada nije sposobna jamčiti da Gotovina neće pobjeći", započinje Mišetić, koji smatra da je Tužiteljstvo svojim jučerašnjim tvrdnjama samo pokazalo nevjerodostojnost.

"Tužiteljstvo nije pružilo niti jedan valjan dokaz da garancije koje su im dane nisu dostatne", smatra Mišetić, koji priznaje kako je Tužiteljstvo, što se tiče garancije nadbiskupa zadarskog Ivana Prenđe, koju su također ocijenili nedostatnom, u pravu, no dodaje kako je ipak i taj jamac valjan. Prenđa, je podsjećamo, izjavio kako jamči za Gotovinu jer general poštuje rimokatoličku crkvu. "Ako je Gotovina svoju riječ dao obećavši pred nadbiskupom i crkvom da neće bježati, onda to ima veću težinu nego što ju njegova riječ sama ima", dodaje Mišetić, osvrnuvši se i na izjavu Tužiteljstva da je Gotovinina riječ "bezvrijedna".

Tužiteljstvo se, između ostalog, na 184 stranice dugom spisu u kojemu je obrazložilo svoje stajalište, poziva i na Gotovinine prijašnje bjegove, te prilaže preslike lažnih putovnica s pomoću kojih je Gotovina četiri godine prije uhićenja bježao od haškog suda, a podsjeća i na dopisivanje s hrvatskom Vladom tijekom njegova bijega i dvije presude francuskih sudova kojima je 90-ih godina osuđen u odsutnosti za pokušaje iznude i otmicu na dvije godine zatvora. Odsluženja spomenutih kazni Gotovina je, kako navodi Tužiteljstvo, izbjegao, a u Francuskoj je odslužio pet godina zatvora za oružanu pljačku kada se također, napominju, nije predao, nego je uhićen s krivotvorenim dokumentima.

"Tužiteljstvo je svjesno prekršilo pravila haškog suda"

"Što se tiče ovog dijela njihovih argumenata, to je sve laž. U petak ćemo od Sudskog vijeća zatražiti da odbaci te optužbe jer Tužiteljstvo je svjesno prekršilo pravila haškog suda. Oni su, naime, te lažirane putovnice priložili bez da su doveli bilo kakve svjedoke koji bi potvrdili autentičnost tih dokumenata, kao i njihov sadržaj", objašnjava Mišetić te dodaje kako su sve optužbe da je Gotovina počinio kazneno djelo i da je bježao, neistine.

"Tvrdimo da su ti dokumenti lažni i da to možemo dokazati. Činjenica je da Francuska nikada nije tražila Gotovinu niti je ikada za njime izdala tjeralicu. Francuzi, uostalom, znaju da se on danas nalazi u Haagu, a niti jednom ga nisu potražili niti poslali bilo kakav službeni dokument vezan za njega. Francuska je odustala od tih optužbi, a imamo i dokument iz kojega je vidljivo zašto su odustali. Činjenica je da del Ponte nije uz te dokumente priložila i izjave svjedoka, čime je prekršila pravila Tribunala", zaključuje odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haško je tužiteljstvo, naime, kao prilog svojoj odbijenici zahtjevu za puštanjem Gotovine na privremenu slobodu, jučer priložilo preslike dviju putovnica, jednu na ime Kristijana Horvata, a drugu na ime Stjepana Senečića. Gotovina je zahvaljujući tim putovnicama, a bježeći od izručenja, navodno proputovao jedanaest zemalja (Argentinu, Brazil, Čile, Dominikansku Republiku, Italiju, Maleziju, Japan, Mauricijus, Tahiti, Singapur i Španjolsku).

Nošenje elektroničke narukvice koje je predloženo, ne onemogućava Gotovini bijeg, nego samo može poslužiti da se ustvrdi da je osoba pobjegla, smatra također Tužiteljstvo.

"To je prilično neutemeljen argument jer naravno da kada je Vlada izdala garanciju kazavši kako će poduzeti sve potrebne sigurnosne mjere, pri tome nije mislila samo na narukvicu. Mi smo u svom podnesku predložili da Sudsko vijeće zakaže usmenu raspravu pred sudom, a na kojoj bi policija svjedočila o mjerama koje bi bile poduzete u slučaju Gotovinina puštanja na privremenu slobodu. Gotovina, naravno, na toj raspravi ne bi sudjelovao, kako pred njim iste mjere ne bi bile otkrivene. Moram upozoriti da se cijela priča oko puštanja Gotovine na slobodu svodi na jedno pitanje: je li Vlada sposobna ispuniti svoju garanciju, jednostavno - da ili ne. U podnesku Tužiteljstva nisam vidio ništa što bi dovelo u pitanje njihovu sposobnost da ispune svoju garanciju. Ako Tužiteljstvo smatra da je jedan čovjek sposobniji od svih organa vlasti, onda je to loša poruka koja se šalje svijetu o hrvatskoj vladi", zaključuje Mišetić.

"Folklor kojega je tužiteljstvo izvelo nema veze s pitanjem sposobnosti vlade da ispuni svoje garancije"

Obrana Ante Gotovine u danas će, kako nam otkriva Mišetić, podnijeti pismenu repliku na podnesak jučer iznesen pred haškim sudom od strane Tužiteljstva, te će od Sudskog vijeća zatražiti odbacivanje optužbi vezanih za lažirane putovnice i Gotovinin navodni bijeg od francuskog pravosuđa.

Za kraj, Mišetić kaže kako ga ništa od današnjeg podneska Tužiteljstva nije iznenadilo. "Haško se tužiteljstvo gotovo u svakom slučaju, kada je bilo koji zatvorenik u pitanju, uvijek žali na zahtjeve o puštanju na slobodu, tako da je to sve dio prakse i ne zabrinjava nas posebno, pogotovo stoga što u takvim slučajevima tužiteljstvo gotovo uvijek izgubi. Ovaj folklor kojega su (jučer) izveli nema veze s glavnim pitanjem, a glavno je pitanje je li hrvatska vlada sposobna stati iza svoje garancije ili ne. Smatram da postoji dobra šansa da Gotovina bude pušten na privremenu slobodu i da stav Tužiteljstva neće bitno utjecati na odluku suda", zaključuje Mišetić.

B.S.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara