Mišetić: Gotovina se neće braniti optužujući Čermaka

ČIKAŠKI odvjetnik hrvatskog podrijetla i jedan od glavnih ljudi u timu odvjetnika obrane generala Gotovine, Luka Mišetić, rekao je u intevjuu Novom listu kako želi sreću generalu Čermaku i njegovim odvjetnicima, te ističe kako je general Gotovina nekoliko dana poslije "Oluje" otišao na medeni mjesec, dok su ovlasti nad gradom Kninom predane generalu Čermaku.

Činjenicu da je hrvatska vlast početkom kolovoza 1995. godine, nakon završetka "Oluje", ovlasti na oslobođenim prostorima predala civilnim vlastima, te područje Knina generalu Čermaku, obrana generala Gotovine će upotrijebiti kao argument kojim će nastojati oboriti optužbu za zločine po Gotovininoj zapovjednoj odgovornosti.

Mišetić navodi kako je Tužiteljstvo ICTY-a u optužnici protiv generala Čermaka navelo da je on preuzeo odgovornost za Knin nakon završetka "Oluje", dodajući da se general Gotovina ne namjerava braniti optužujući Čermaka.

"Ne tvrdim da je istina to što Tužiteljstvo tvrdi da je Čermak preuzeo odgovornost. Mene samo zanima da netko konačno shvati da to nije bio Gotovina. Mora biti jasno da Gotovina 9. kolovoza odlazi na svoj medeni mjesec, a vratio se 14. ili 15. kolovoza. Za njega je posao bio gotov. To mu je rečeno, idi i odmori se, odmori svoju vojsku, ponovno ćete u akciju za par tjedana, u BiH. Bio je na odmoru, a ispada da je morao osigurati svaku kuću u sektoru Jug" - pojasnio je Mišetić.

Mišetić je izrazio nadu da će čitava Hrvatska pomoći obrani Ante Gotovine, pa se tako nada da će hrvatska vlast, sukladno javnim najavama, otvoriti tajne dosjee i pomoći da se dođe do željenih dokumenata, prije svega transkripta famoznog brijunskog razgovora koji bi mogao biti presudan za oslobađanje Ante Gotovine.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić za vrijeme "Oluje" bio vojni tužitelj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ante Gotovina kao vojnik, kao i MORH i Hrvatska vojska, nikada nisu imali ovlasti procesuirati bilo koga, za bilo što, osim disciplinski. Ubojstva i ostala kaznena djela bila su stvar pravosuđa. Za vrijeme "Oluje" postojali su vojni tužitelj i vojni sud koji su bili dio Ministarstva pravosuđa, i njemu su odgovarali, a ne MORH-u. Napominjem da je vojni tužitelj u u sektoru Jug Ante Gotovine, koji je bio zadužen za procesuiranje zločina za vrijeme i nakon "Oluje", bio Mladen Bajić" - pojašnjava Mišetić te dodaje da je postavka haškog Tužiteljstva apsurdna.

"Apsurdno je da je danas Bajić provoditelj Akcijskog plana i glavni državni odvjetnik, a istodobno Carla del Ponte optužuje generala Gotovinu po zapovjednoj liniji zato što tvrdi da Mladen Bajić, iako nikada nije bio podređen Gotovini niti je od njega dobivao zapovjedi, za vrijeme Oluje nije radio svoj posao kako treba. Nemojte me krivo shvatiti, mislim da je Bajić dobro radio svoj posao, ali Tužiteljstvo je u apsurdnoj situaciji" - kaže Mišetić.

Prema tvrdnjama odvjetnika Mišetića, odgovornost generala Ante Gotovine za osiguravanje teritorija oslobođenog u Oluji prestala je onim danom kada je on predao ovlasti nad tim teritorijem, a što se dogodilo 7. kolovoza 1995.

"Poslije toga nadležnost je preuzela Vlada, ali treba li zbog toga netko snositi posljedice, to je činjenično pitanje. Je li policija mogla, ili je pak izbjegavala uspostaviti kontrolu, ne znam, ali to nije bilo vojničko pitanje" - zaključuje Mišetić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara